Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 26. 14:16

Megint javítani kellett a Firefoxot

Három nappal a Firefox 3.6.7 megjelenése után máris itt a 3.6.8-as verzió, amely egy, a pluginek kezelésével kapcsolatos stabilitási hibát javít.

Néhány nappal a Firefox 3.6.7 megjelenése után a Mozilla ismét frissítette a böngészőt, a 3.6.8 a pluginek stabilitását hivatott javítani. A Firefox 3.6.8 kiadási jegyzéke igen rövid, mindössze egyetlen sorból áll: "Javításra került egy stabilitási hiba, amely olyan oldalakon jelentkezik, amelyek a bővítményeket használják."

A 3.6.7-es verzióban másfél tucat hibát javítottak a Firefox fejlesztői, de úgy tűnik nem végeztek hibátlan munkát. A nyílt forrású fejlesztőjvel az utóbbi időben gyakran előfordult, hogy egy patch nem megfelelő tesztelése miatt pár nappal később újabb javítást kellett kiadni. Legutóbb júniusban fordult elő, hogy a 3.6.4-es verzió megjelenését csak három nappal követte a 3.6.5, amely a 3.6.4 egyik, szintén pluginek kezelésével kapcsolatos hibáját javította.

A Firefox 3.6.4-ben debütált az a technológia, amely leválasztotta a plugineket a böngészőről annak érdekében, hogy a stabilitásuk ne veszélyeztesse a Firefoxot. Ha egy beépülő (pl. Flash, QuickTime) összeomlik, a böngésző továbbra is működőképes marad, a felhasználók a plugin fagyása esetén küldhetnek hibajelentést a Mozillának, majd egyszerűen újratölthetik az oldalt. A képességet a Mozilla azért kezdte el fejleszteni, mert a céghez beérkezett hibajelentések alapján a Firefox lefagyások harmadát a pluginek (főleg a Flash) fagyása okozza.

A Firefox 3.5-ös ágát a mostani frissítés nem érinti. A Firefox 3.6.8 letölthető a Mozilla oldaláról, illetve a szoftverbe épített automatikus frissítés funkcióval is telepíthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról