Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 26. 09:53

Megújul a Microsoft ingyenes biztonsági szoftvere

Hamarosan frissíti otthoni használatra szánt ingyenes biztonsági szoftverét a Microsoft, az érdeklődők már kipróbálhatják a Security Essentials bétáját.

A Microsoft alig egy éve, tavaly szeptemberben indította útjára a Security Essentials szoftvert, amely egy teljesen ingyenes kártevővédelmi program otthoni felhasználók számára. A vállalat korábban egy előfizetéses rendszerben működő megoldással próbálkozott, a OneCare azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és két év után megszüntették a forgalmazását, a helyét felváltotta a Security Essentials.

A Microsoft naponta többször frissíti a Security Essentials adatbázisát, illetve a program automatikus frissítést hajt végre akkor is, ha valamiféle gyanús tevékenységet észlel a PC-n. A szoftver a Microsoft Forefront Client Security technológiáját használja, azonban nem tartalmazza annak távoli felügyeleti képességeit. A rootkitek elleni küzdelmet számos technológia támogatja, amelyek lehetővé teszik például a kernelstruktúrák integritásának ellenőrzését vagy éppen a fájlrendszerhez való közvetlen hozzáférést a rosszindulatú programok, driverek eltávolításához.

Az új Security Essentials jobban integrálódik a Windows többi komponensével, például a tűzfallal, az Internet Explorerrel, valamint a Windows Filtering Platformmal, amely a hálózati támadásokat hivatott kivédeni. Ez csak a Vistában és a Windows 7-ben található meg, a Windows XP-ben nem, vagyis aki Windows XP-re telepíti a Security Essentials bétáját, kénytelen nélkülözni ezt a képességet. A fejlesztők emellett frissített, gyorsabb keresőmotort is ígérnek.

A Security Essentials bétája a Microsoft Connect oldalról tölthető le, egyelőre kizárólag angol, héber és portugál nyelven, a letöltéshez szokás szerint egy érvényes Live ID szükséges. A szoftver 32 és 64 bites Windowson egyaránt működik, a telepítéséhez eredeti operációs rendszer szükséges. A végleges verzió érkezésének ideje egyelőre ismeretlen, de valószínűleg még az idén sor kerül rá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról