:

Szerző: Bizó Dániel

2010. július 19. 16:20

OpenStack: nyílt forrású cloudplatform

Nyílt forrású cloudplatformot indított el a Rackspace és a NASA közösen, amellyel a hagyományos megközelítésnél sokkal hatékonyabbnak ígérkező, felhőszerű IT-infrastruktúrák terjedését igyekeznek támogatni. A cél a felhők közötti interoperabilitás megteremtése, és a szolgáltatóhoz lántcoltság minimalizálása.

A cloudszolgáltatásokat maga is kínáló Rackspace, valamint a saját HPC clouddal rendelkező NASA egyaránt jelentős mennyiségű kódot bocsát a nyílt forráskódú projekt rendelkezésére, amely az OpenStack nevet kapta. A kezdeményezés célja, hogy egy olyan szoftverréteget hozzon létre, amelyet felhasználva bárki képes lehet saját cloud létrehozására, legyen szó szolgáltatóról, vagy vállalatokról.

Mivel nyílt forrású, ezért az általa alkalmazott protokollok és interfészek is szabadon hozzáférhetőek, ezért az OpenStack cloudok nem fenyegetnek a bezártsággal, egymás közt technikailag biztosan átjárhatóak, így a virtuális gépeket nem lehet probléma migrálni - nem véletlen, hogy a programban jelenleg nem vesznek részt olyan IT-óriások, amelyek saját felhőszolgáltatásokat kínálnak az ügyfeleknek. A résztvevők közül ugyanakkor hiányzik a cloudok átjárhatósága mellett lándzsát törő Red Hat, de a Novell is, egyelőre legalábbis.

Az OpenStack kezdeményezés jelenleg két projekttel rendelkezik, az egyik a számítási felhőkkel, vagyis a virtuális gépek és rendszerképek létrehozásával, az erőforrások allokálásával és ezek menedzsmentjével foglalkozik, míg a másik objektum alapú tárolással a Rackspace által kifejlesztett és megnyitott formátumban. A projektek honlapja alapján alapvetően a cloud vezérlésén van a hangsúly, és nem specifikálnak olyan alacsony szintű rétegeket, mint a hpyervisor vagy a VM formátuma. Mivel az OpenStack az induló kódbázisát éles üzemben működő felhőkből kapja, mint amilyen az extrém méretekre skálázható NASA Nebula platform, így azok működőképesek és kiteszteltek, ebből kifolyólag a projektek őszre gyümölcsözőek lehetnek, és megjelenhet a szoftvereszközök első, felhasználói kiadásra szánt készlete. A kód Apache 2.0 licenc alatt elérhető.

Az OpenStack mögött díszes társaság sorakozott fel, a kezdeményező Rackspace és NASA mögött többek közt a Citrix, a Dell, az Intel és az AMD is, valamint további hostingszolgáltatók. A program sikerét az jelentheti, hogy a résztvevők egy része elkötelezte már magát, hogy az OpenStack lesz saját cloudjának vagy szolgáltatásának az alapja, ami biztosíthatja a fejlesztési erőforrásokat és a magas minőségű, éles üzemre alkalmas kódot. A Rackspace nyíltan elkötelezte magát, hogy fejlesztőket dedikál a nyílt forrású projektek mellé, amelyek létrejöttét a cég szerint az indokolta, hogy más nyílt forrású projektek nem biztosítottak megfelelő skálázódást a nagyméretű cloud telepítésekhez.

További részleteket a bejelentéssel kapcsolatos blogbejegyzésben, valamint az OpenStack oldalán lehet találni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.