Szerző: Bizó Dániel

2010. július 19. 14:47

Stabil 64 bites Windows alkalmazások Linuxon

Elkészült a windowsos alkalmazások platformfüggetlen futtatását lehetővé lévő Wine 1.2-es főkiadása, amelynek toronymagasan legnagyobb újítása a 64 bites Windows binárisok futtatásának lehetősége. Ez az opció jelenleg csak Linuxon elérhető, és természetesen x86-64 processzort követel.

A nyílt forrású, GPL alatt licencelt Wine 1.2 valamint több mint másfél évvel azt követően készült el, hogy a projekt elsőként jelentette be a 64 bites bináris végrehajtásának kísérleti fázisát. A mostani kiadás azt jelenti, mindezt már stabilan, éles üzemben is képes produkálni a Windows API hívásokat implementáló, és az alkalmazások számára windowsos környezet látszatát keltő köztesréteg, beleértve a WoW64 funkcionalitásokat.

A fejlesztők szerint a projekt a 1.0 óta eltelt 2 év alatt több mint 23 ezer változtatást eszközöltek a kódban, aminek részeként több mint 3 ezer hibát javítottak a megbízhatóbb működés érdekében. A 64 bites Windows-binárisok futtatásának képessége mellett új felhasználói felületet kapott a szoftver, és jobban integrálódik a linuxos desktop környzettel, így például a windowsos alkalmazások által bejegyzett fájlformátum hozzárendeléseket a natív Linux/UNIX desktop operációs rendszer is bejegyzi, de az ablakok átméretezése is szinkronizált már, ahogyan egy Wine alkalmazás immár meg tud hívni natív böngészőt is. A Wine válaszképességét hivatott javítani, hogy immár beállítható a folyamatok és szálak több processzormagos affinitása is. A változások teljes listája elolvasható erre, ahonnan a forrást és a binárisokat is letölthetjük.

A Wine-t Bob Amstard és Eric Youngdale hozta létre 1993-ban, hogy lehetővé tegyék Windowsra írt alkalmazások futtatását Linuxon - az első, sikeresen elindított szoftver a Windows 3.1 aknakeresője volt. A Wine nem egy emulátor, hanem egy kompatibilitást biztosító szoftverréteg, amely a windowsos alkalmazások által meghívott DLL-ek alternatív implementációját biztosítja, de akár a Windows saját DLL-jeit is képes használni, amennyiben a felhasználó rendelkezik velük. Jelenleg 14799 alkalmazás kompatibilitását veszi lajstromba a projekt, amelyek közt rengeteg játék van, amely a legnépszerűbb felhasználási területe a köztesrétegnek. A nyilvántartás szerint a Wine 2664 szoftvert probléma nélkül, hibátlanul futtat, míg további 2300 némi beállítást igényel, de ezt követően szintén hibátlanul működik. A legnépszerűbb

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról