Szerző: Bizó Dániel

2010. július 19. 12:42

Megérkezett a 100 gigabájtos Blu-ray, a BDXL

Megérkezett a világ első növelt kapacitású rétegeket használó Blu-ray korongja, és a hozzá szükséges meghajtó. A Sharp BDXL lemeze egyszer írható, és a háromrétegű specifikációknak megfelelően 100 gigabájtot tud tárolni egy oldalon.

A Sharp által forgalmazott, de egyelőre ismeretlen gyártó által előállított BDXL specifikációjú lemezek három rétegen tárolhatnak összesen 100 GB adatot. A Japánban július végén piacra kerülő VR-100BR1 elnevezésű diszkek egyszer írhatóak, vagyis BD-R XL szabványúak. Akár 7 órányi magas bitrátájú 1080p vagy 40 óra DVD-minőségű videoanyag is ráfér egy lemezre. A lemezek 5 ezer jenbe, vagyis mintegy 13 ezer forintba kerülnek majd kezdetben.

A magasabb adatsűrűség és a három réteg miatt természetesen új eszközökre is szükség van az ilyen BDXL korongok olvasásához és írásához. A lemezekhez a Sharp piacra dob két videorekordert is, amelyeket a Pioneerrel közös vegyesvállalatban fejlesztettek ki. Az írók nem lesznek olcsók, a drágább modell, a 2 terabájtos beépített merevlemezzel érkező Aquos BD-HDW700 videorekorder várhatóan 300 ezer, az 1 terabájtos HDW70 200 ezer jenbe fog kerülni, ami a jen rendkívüli erősségének és a forint pocsék produkciójának eredményeként 800 ezer és 550 ezer forint körüli összegeket takar az 5 százalékos japán forgalmi adókulcs mellett - az európai ár ennél is magasabb lesz.

A rekorderek akár adás párhuzamos rögzítésére is alkalmasak, és rendelkeznek egy saját hardveres H.264 transzkódolóval, amely a képminőségben kötött kompromisszum árán tízszeresére képes növelni a HD adásoknál elérhető felvételi hosszúságot, így egy 100 gigabájtos BDXL lemezre akár több mint 80 órányi televíziós HD-adás is rögzíthető, vagyis egy sorozat több évada is.

A háromrétegű BDXL lemezek rétegenként 33,4 (decimális) GB adat eltárolására képesek, ami harmadával több, mint a már forgalomban lévő Blu-ray lemezeknél megszokott 25 GB. Ezt a sűrűségnövekedést nem a diódán eszközölt változások okozzák, továbbra is 405 nanométeres hullámhosszúságú, ultra-ibolya tartományú lézert használó diódákról és ugyanolyan, 0,85-ös numerikus apertúrájú optikáról beszélünk. A nagyobb pitsűrűséget az teszi lehetővé, hogy a Sony vezette Blu-ray konzorcium egy új analóg-digitális jelfeldolgozó és hibaellenőrző algoritmus kidolgozásával kezelni, nagy megbízhatósággal értelmezni tudják a korábbi módszerek számára már túlságosan "zajos" analóg jeleket.

A Sony és a Panasonic által kidolgozott i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation) kiértékelő index révén, amely sokkal számításigényesebb, ezért erősebb célhardver szükséges hozzá, mint a jelenlegi meghajtókban lévő elektronika. A dekódolás mellett a BDXL lemezek fizikailag is természetesen kissé mások, ami elsősorban az adathordozó rétegek közti kisebb távolságban keresendő, valamint a kemény védőbevonat alatti átlátszó fedőréteg is vékonyabb lett.

A Sharp azt ígéri, hogy jövőre már minden írója kezeli majd a BDXL formátumot. A BDXL nemcsak írható, de háromrétegű újraírható és négyrétegű egyszer írható lemezeket is specifikál. Utóbbiak 128 GB tárolására képesek egy oldalon, vagyis egy réteg így 32 GB adatot képes tárolni. A Sharp új meghajtói támogatják a 128 gigabájtos korongokat is, ilyeneket azonban egyelőre nem jelentett be a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról