Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Távolról is szemmel tarthatók a BlackBerryk

Bizó Dániel, 2010. július 13. 12:20
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Research In Motion okostelefonjaihoz hamarosan elérhető lesz a Protect nevű szolgáltatás, amely lehetővé teszi a készüléken tárolt adatok mentését és visszaállítását vezeték nélküli hálózaton keresztül, illetve az elvesztett vagy ellopott telefon megtalálását, legrosszabb esetben pedig a rajta tárolt adatok törlését.

hirdetés

Az okostelefonok értékesek, gyakran célpontjai a tolvajoknak. A készülékeknél azonban bizonyos esetekben jóval értékesebb a rajtuk tárolt információ, például személyes adatok, jelszavak vagy akár csak a teljes hozzáférés a mobilon beállított e-mail fiókhoz. Számos olyan szolgáltatás létezik ma is BlackBerrykhez (pl. SmrtGuard), amelyek lehetővé teszik egy elvesztett vagy ellopott készülék helyzetének követését és a rajta levő adatok törlését. A Research In Motion a BlackBerry Protect keretében ezt ingyen kínálja.

A Blackberry Protect segítségével a RIM okostelefonok felhasználói teljes titkosított mentést készíthetnek az adataikról, amelyekről később pedig rendszeres (heti, havi, stb.) biztonsági mentés is lehetséges anélkül, hogy a készüléket PC-hez kellene csatlakoztatni. A vezeték nélküli, mobilhálózaton vagy Wi-Fi hálózaton történő mentés a legfontosabb adatokat (névjegyzék, naptár, üzenetek, könyvjelzők, tennivalók, emlékeztetők) helyezi biztonságba, ezeket aztán később ugyanígy, vezeték nélkül vissza is lehet állítani, akár egy másik BlackBerry mobilra is.

A szolgáltatás akkor lehet a leghasznosabb, ha valaki elveszti a telefonját vagy ellopják. A BlackBerry Protect már akkor is képes segíteni, ha valaki csak a lakásban vagy az irodában felejtette ott valahol a készüléket. Ilyenkor a legtöbben megkérnek valakit, hogy hívja fel a telefont, majd a kicsengés irányából próbálják megtalálni a készüléket. Ez a módszer persze csődöt mond ha a készülék le van halkítva. A Protect lehetőséget ad a tulajdonosnak arra, hogy egy webes felületre bejelentkezve 1 perces hangos csengést indítson el a telefonon függetlenül attól, hogy milyen csengetési profil van beállítva, illetve a csengetési profilt is át lehet állítani távolról, hogy a "felhívós" módszer célt érjen.

Ha valaki elhagyja a készülékét, a webes felületen keresztül, távolról letilthatja a hozzáférést, jelszóval zárolhatja a mobilt, illletve kiírathat egy tetszőleges üzenetet a kezdőképernyőre, például hogy a telefon kinek a tulajdona és a megtaláló kit értesíthet, vagy hogy mekkora jutalom jár annak, aki visszaszolgáltatja. A telefon helyzete eközben egy térképen láthatóvá válik, Ha ez a módszer nem ér célt és a készülékkel senki sem jelentkezik, és a térkép sem segít, a BlackBerryn tárolt összes adatot távolról lehet törölni, beleértve a memóriakártya tartalmát is.

Mivel a BlackBerry Protect nem telefonszám, hanem a RIM készülékek egyedi azonosítója alapján működik, ezért a SIM-kártya kicserélése sem fog ki rajta. A szolgáltatást kezdetben a BlackBerry Beta Zone regisztrált felhasználói közül kiválasztott szerencsések próbálhatják ki, később nyilvános béta fázis is indul még az éles üzem előtt.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!