Szerző: Bizó Dániel

2010. július 9. 14:02

Nem zavarja meg a nyaralást a júliusi patch kedd

Nyugodtnak ígérkezik a júliusi patch kedd, a Microsoft mindössze kettő frissítést ad ki Windowsokhoz, amelyek csak bizonyos változatokat érintenek. Kettő további biztonsági javítás érkezik az Office csomagokhoz is.

A Microsoft előzetes értesítője alapján a jövő keddre, július 13-ra eső patch keddje a rendszergazdák számára sem okoz majd izgalmakat ezekben a lassú nyári hónapokban. A Windowsok kettő biztonsági frissítést kapnak, amelyek egyaránt távoli kód végrehajtását lehetővé tévő, kritikus besorolású biztonsági réseket foltoznak.

Ezek a patchek sem érintik azonban az összes Windows változatot, egyikük kizárólag az előző kernelre épülő Windows XP és Server 2003 operációs rendszereket, ráadásul utóbbinál csak alacsony kockázati szinttel, míg a másik patch csak a 32 bites Windows 7 és Server 2008 R2 rendszerekre vonatkozik, és nem érinti a Server Core telepítéseket sem. A Vista, Server 2008 teljesen kimarad a mostani szórásból. Az Office irodai programcsomagot érintő két frissítés az Outlook 2002, 2003 és 2007 kiadásait foltozza, míg a másik az Access 2003 és 2007 generációit, utóbbi esetben kritikus besorolással.

A mostani patch kedd érdekességét az adja meg, hogy ez az utolsó, amelyben a Windows 2000, és az XP SP2 rendszerek részesültek, a Microsoft ezt követően nem tesz közzé biztonsági frissítéseket sem ezekhez a kiadásokhoz. Ez azt jelenti, hogy a Windows 2000 platform életciklusa végéhez ért, támogatást hozzá kizárólag egyedi szerződésen keresztül lehet kapni, egyedi árazással, míg XP SP2 esetén kézenfekvő javaslat az SP3 telepítése, amely 2014-ig támogatásban marad, a Microsoft érvényben lévő politikájának megfelelően.

Érdemes azt is fejben tartani, hogy amint kiadja a Microsoft a Windows 7 SP1-et, azonnal megszűnik a Windows 7 Professional és Enterprise licencekkel járó XP-downgrade lehetőség is, így PC vásárlásával már nem lehet új XP használati licencekhez jutni, a megoldást egyedül a Microsoft Software Assurance, vagyis a Frissítési Garancia  szerződés megkötése jelentheti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról