Szerző: Bizó Dániel

2010. július 6. 14:54

IIS Express: webszerver fejlesztőknek

A Microsoft olyan, Visual fejlesztőknek szánt webszerver kiadását tervezi, amely a cég szerint kombinálja a Development Server és az IIS Web Server előnyeit. Az IIS Express néven ismert szoftver bétája hamarosan letölthetővé válik.

A windowsos fejlesztők eddig alapvetően két módot használtak arra, hogy webes alkalmazások fejlesztésében valamilyen webszervert használjanak. A Cassini kódnéven ismert ASP .NET Development Server a Visual Studio integrált fejlesztési környezet része, ennek értelmében pedig célzottan a fejlesztési projektek támogatására készült, számos megszokott webszerver funkcióval nem rendelkezik, így például nem figyel távoli portokat, nem támogat SSL-kapcsolatokat, biztonsági szinteket, nem igényel adminisztrátori jogosultságokat sem, és nem egy különálló, telepítendő alkalmazás.

A Development Servernek azonban nyilvánvalóak a korlátai, hiszen nem egy teljesértékű webszerver, így nem képes szimulálni az éles üzemet sem. Amennyiben a fejlesztőknek ilyen igényük volna, egy teljes IIS telepítést kell biztosítaniuk a projekt számára, ami ugyanakkor nehézkesnek bizonyulhat, és a Microsoft szerint sok ügyfelénél nem is teszi ezt lehetővé a szigorú biztonsági politika. Ennél nagyobb probléma lehet, hogy az IIS verziója, és így képességei nem függetlenek az alatta futó Windowstól, vagyis Windows XP fejlesztői környezetben csak 5.1-ig jutunk, míg a Windows Server 2003 rendszerrel is csak 6.0 települ, miközben a szoftver már 7.5-nél jár. Ezen túlmenően a Visual Studióban kezelt projektekkel történő összedolgozás is extra konfigurációt igényel.

Ezt a problémakört igyekszik feloldani a Microsoft az IIS Express-szel, amely az IIS 7-es generációjának egy speciális, Visual fejlesztőknek szánt változata. Ezt azt jelenti, hogy a felhasználási környezetet figyelembe véve szabták át a szoftvert úgy, hogy az az összes releváns IIS-funkcióval rendelkezzen, de kompakt, gyorsan telepíthető, és a Visual Studióval integrálódó legyen. A Microsoft szerint az IIS Express az összes IIS 7.x webszerver képességgel bír, beleértve a CGI-hívásokat PHP és Perl felé, vagy teljeskörű biztonsági funkciókat. Ugyanakkor kevesebb mint 10 MB, nem igényel adminisztrátori jogokat vagy konfigurációkat, és megfér más IIS és Development Serverek mellett, ráadásul XP-től felfelé használható. Az IIS Express beállítható egy Visual Studio projekt alapértelmezett webszervereként, vagyis egy gombnyomással indítható. A szoftver egyelőre nem hozzáférhető publikusan, de a Microsoft felelős fejlesztési vezetője, Scott Gutherie szerint hamarosan sor kerül a béta kiadására. További részletek Gutherie blogján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról