Szerző: Dojcsák Dániel

2010. július 6. 14:54

Megint haldoklik a Twitter

Tegnap délután óta ismét rejtélyes módon tűnnek el az üzenetek a Twitter hálózatából. A felhasználók és a fejlesztők észrevételei alapján először csak a válaszüzenetekkel volt probléma, ma viszont már több kliens programnál jelezték, hogy egy ideje egyáltalán nem jelennek meg az új üzenetek.

A tegnapi “@reply” üzenet eltűnésre John Kalucki, a Twitter egyik rendszermérnöke azt a választ adta egy hivatalos fórumban, hogy az üzenetek minden esetben némi késéssel jelennek meg, s most ezek az idők tolódtak ki bizonyos esetben. A problémáról tudnak, s Kalucki azt ígérte, hogy rövidesen megoldódik a gond. Ehhez képest a mai napra nem csökkent az esetek száma, sőt egyre általánosabbá vált.

Kezdetben csak néhány válaszüzenet nem jelent meg, de a mai napra több felhasználó is azt vehette észre, hogy a követettjeinek üzeneteit egyáltalán nem látja bizonyos kliensekből. A probléma nehezen definiálható, ugyanis csak bizonyos felhasználók esetében fordul elő, s leginkább kliens programok használatakor. Sőt, az, hogy valakinek az egyik kliensben nem jelennek meg az üzenetek az nem jelenti, hogy egy másik alkalmazás ne tudná lekérni azokat.

A misztikus probléma tesztelésekor a HWSW is azt tapasztalta, hogy az egyik webes kliens timeline-ja nem frissül, de a mobiltelefonos alkalmazás igen, egy másik accounttal pedig éppen fordítva. A Twitter ugyan beismerte a hibát, de azt állították, hogy csak néhány felhasználót érint, ehhez képest az elmúlt napban folyamatosan érkeznek a panaszok.

A focivébét nem bírja a szolgáltató

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozza a furcsa problémát, de a legvalószínűbb, hogy a Foci VB miatti óriási terhelés következtében korábban bekövetkezett nagyobb leállásnak köze van hozzá. Érdekes viszont, hogy éppen egy olyan napon fordul elő ez a hiba, amikor éppen nincs focimeccs a világbajnokságon, így a terhelés is jóval enyhébb. Lehetséges, hogy a hiba egy tervezett karbantartás egyik külsőleg is érezhető mellékhatása, s éppen amiatt pozicionálta ide a Twitter, mivel ma kisebb figyelem esik a mikroblog szolgáltatásra, mint az elődöntő meccsei alatt.

Az extra forgalom miatt egyébként már korábban is vezetett be limiteket a szolgáltató, s az API-n keresztül lekérhető üzenetek alapbeállításként meghatározott értékét 350-ről 175-re csökkentette. A hazai, webes Twitter-kliens Yamm.hu felhasználói közül is többen jelezték, hogy ugyanezt a problémát tapasztalják. Az üzemeltetők itt is tudnak a problémáról, de mivel nem az ő rendszerükben keletkezik a késlekedés, ezért nem tudnak mit kezdeni vele, meg kell várni, hogy a Twitter API rendbe jöjjön.

Ehhez hasonló hibák egyébként az elmúlt hetekben többször is előfordultak, de kisebb időszakot átfogva csupán. Különböző kliensekben is tapasztalható volt, hogy 10-30 percre leállt a frissítés, majd ezután egyszerre estek be a kimaradt üzenetek. Ezt a legtöbb felhasználó persze nem észleli, csak akkor, ha éppen vadul frissítené a beszélgetést, s választ vár valamire.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról