Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Európa a mobil szélessáv zászlóvivője

Koi Tamás, 2010. július 06. 11:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Európában különösen népszerű a mobil adatkapcsolatok PC-s felhasználási módja, derül ki egy most publikált kutatásból.

hirdetés

A Berg Insight által közzétett adatok szerint tavaly év végén az összes európai szélessávú internetkapcsolat 17,3 százaléka a mobilhálózatokat használta, vagyis év végén megközelítőleg 25 millió aktív mobilnetes kapcsolattal lehetett számolni az öreg kontinensen. Ez éves szinten 71 százalékos növekedésnek felel meg - hívja fel a figyelmet a kutatás.

A felmérés szerint a mobilinternet PC-s (modemen keresztüli) használati aránya a szolgáltatók aktív szerepvállalásának és a fejlesztéseknek köszönhetően a következő öt évben átlagosan legalább 21,6 százalékkal nő majd évente, míg 2015-re a mobil szélessávú kapcsolatok száma eléri majd a 81 milliót Európában. A piac fejlődésének katalizátorát minden bizonnyal a következő években elterjedő, gyorsabb adatkapcsolatot biztosító és hatékonyabb LTE-technológia adja majd, emellett a megfelelő szabályozási döntések meghozatala után olyan vidéki területeket is elérhet majd a mobilnet, ahová eddig gazdaságossági okokból, a szolgáltatók döntése alapján nem juthatott el.

Az osztrákok szeretik a legjobban

A mobil adatkapcsolatok PC-s használati aránya mindazonáltal jelentősen eltér országonként - áll a jelentésben. Az élmezőnyt a hazánkkal szomszédos Ausztria vezeti, ahol a mobilnet penetrációja elérte tavaly év végére a 15 százalékot, ezzel az összes szélessávú internetkapcsolat 40 százaléka mobilhálózatokon keresztül épült fel. A mobilnetet a lakosság több mint tíz százaléka használja PC-jével Svédországban, Dániában, Norvégiában, Írországban és Portugáliában, a penetráció ugyanakkor 3 százalék alatti Belgiumban, Hollandiában és Görögországban.

Hazánkban nem készül nyilvános statisztika arról, hogy hányan használják számítógépükkel kisebb-nagyobb rendszerességgel a mobilnetet, illetve abban sincs teljes egyetértés az operátorok és az iparági szereplők közt, hogy a mobilnet helyettesítő, vagy kiegészítő technológiának minősül-e. A Nemzeti Hírközlési Hatóság legfrissebb, áprilisi statisztikái szerint itthon körülbelül 1,8 millió vezetékes internetkapcsolatot használnak, a forgalmat bonyolító mobilnet-előfizetések száma pedig meghaladja a 780 ezret. Egyes becslések szerint ennek a számnak átlagosan valamivel több mint a fele lehet modemes hozzáférés, vagyis óvatos közelítéssel az összes szélessávú internetkapcsolat mintegy 15 százaléka épülhet a mobilhálózatokra.

Kínai dömping

A piac bővülése jó hír lehet a modemgyártó cégeknek is, így elsősorban a vezeték nélküli infrastruktúra legnagyobb eszközellátójának, a kínai Huawei-nek, mely világszinten több mint 53 százalékos piaci részesedéssel bír a HSxPA-modemek területén, vagyis átlagosan minden második PC-s modemet a Huawei szállít. A cégnek Európa a legnagyobb felvevőpiaca, legfőbb konkurense pedig immár a feltörekvő - szintén kínai - ZTE, miközben a kontinens egyetlen nagy volumenű gyártója, a belga Option a harmadik helyre szorult vissza.

Az Európai Unió versenyhivatala éppen a belga cég panaszára indított vizsgálatot a piacvezető kínai gyártókkal szemben dömpingárazás gyanúja miatt július elején. A vizsgálat akár egy évig is eltarthat, eredményeként pedig legrosszabb esetben büntetővámot vethet ki az EU a kínai modemekre. A piac méretét jól jelzi, hogy a kínai illetékes minisztérium szokatlanul feszült hangú nyilatkozata szerint 4,1 milliárd dollár értékű áruforgalom kerülhet veszélybe az EU döntése nyomán.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.