:

Szerző: Bizó Dániel

2010. július 6. 09:43

Még várni kell, hogy olcsóbb legyen az SSD

Átmenetileg megállt az SSD-k árának csökkenése, ahogyan a NAND flash memória iránti erős kereslet megállította az árak csökkenését, jelentette több piackutató is. Mindezt megfejeli az euró, és az eurótól függő forint gyengülése is.

Az elmúlt egy év során az SSD-k költségét tipikusan több mint 70-90 százalékban meghatározó NAND flash ára dollárban kifejezve sem vált alacsonyabbá, sőt átmenetileg még áremelkedés is megfigyelhető volt a tavaly év végi ünnepi szezon okán, mikor a szórakoztatóelektronikai termékek iránti kereslet rendkívül erős. Eközben idén év elejétől a gazdasági sajtó által sokat tárgyalt makrogazdasági tendenciák és a görög államcsődveszély okozta bizalomvesztés miatt az euró éves szinten mintegy 10 százalékot gyengült a dollárral szemben, ami szintén kedvezőtlenül hatott a kontinensen forgalomba kerülő SSD-k és memóriakártyák áraira.

Az elmúlt hónapokban megindult a NAND flash chipek árának csökkenése, látszik többek közt az DRAMeXchange üzletkötési adataiból, ez azonban leginkább annak köszönhető, hogy a szezonálisan átmenetileg enyhén túlkapacitásos állapot alakult ki az iparban. Ahogyan a gyártók növelik a kisebb csíkszélességű, vagyis kisebb geometriájú NAND chipek kibocsátását, ez egyúttal az össztermelés növekedését eredményezi, mivel adott kapacitású chipekből több fér el szilíciumszeletre - jelenleg a termelés derekát 30 nanométeres csíkszélességekre migrálták át. A vezető gyártók, mint a Samsung Electronics, a Toshiba, valamint a Micron és az Intel tandeme, idén vezetik be kereskedelmi alkalmazásba a 20 nanométeres osztályú (huszonvalahány nanométeres) NAND flash chipek termelését. Ez a négy szereplő biztosítja a NAND flash piac nagyjából 90 százalékát.

A kereslet azonban a következő hónapok során gyorsabban fog növekedni a kibocsátásnál, figyelmeztet iSuppli és a DRAMeXchange. Előbbi szerint az elektronikai komponenseknél általánosságban súlyos ellátási problémák alakulhatnak ki, a szállítási idők az új megrendelésekre akár több hónapra is nyúlhatnak az olyan alapvető alkatrészeknél, mint a feszültségszabályzók és kondenzátorok, de a memóriachipeknél is hónapos nagyságrendűre tolódhatnak ki a teljesítések. Az iSuppli szerint tovább súlyosbíthatja a helyzetet, ha a gyártók nem találják el a megfelelő termékmixet, és a kiélezett kínálat összetétele nem felel meg a keresletnek. A DRAMeXchange úgy fogalmaz, hogy a gyártók növekvő kibocsátását elnyeli a megjelenő okostelefonok új rohama, így az év második felében enyhén túlkeresleti állapot alakul ki, és július során a NAND árak előbb stabilizálódnak, majd emelkedésnek indulnak.

A nyílt piaci árakat meghatározó költségek tehát minden jel szerint csak év végére kezdenek csökkenni, ami a kiskereskedelmi csatornákban csak jövő év elejére jelenik meg. Ahogyan már korábban a HWSW jelentette, ez alól csak vezető gyártók SSD-inek költségalapú árképzése térhet el, amit az Intel vezethet. A gyártó eddig már kétszer tanúbizonyságát adta, hogy hajlandó a természetes piaci tendenciák menetét átvágni, és költségalapokra helyezni X25-M és X18-M SSD-inek árképzését annak érdekében, hogy egy újabb lökést adjon azok terjedésének, amit kétségtelenül kénytelenek lesznek követni a riválisok is. Az Intel és a Micron vegyesvállalata, az IM Flahs már közel két hónapja megkezdte a 25 nanométeres, 8 gigabájtos NAND flash chipek szállítását, így az Intel valószínűleg már építi a készleteket harmadik generációs SSD-iből, hogy még nyáron bevezethesse azokat a piacra, modelltől függően várhatóan egy nagyjából 30-50 százalékos árcsökkentés kíséretében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.