Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 14. 10:47

Nem tud elég 28 nanométeres GeForce-ot gyártani a TSMC

A tavalyinál sokkal gyengébb, de a várakozásoknál erősebb első negyedévet zárt az NVIDIA. A cég papírjai pénteken menetelésbe kezdtek.

HIRDETÉS

Pénteken hozta nyilvánosságra első negyedéves eredményeit az NVIDIA. A kaliforniai vállalat számai messze elmaradnak a 2011 azonos időszakában publikáltakhoz képest, azonban a visszafogott várakozásokat felülmúlták, aminek az eredménye több mint 6 százalékos árfolyam-növekedés lett.

A TSMC a hibás

Leginkább a TSMC szűkös 28 nanométeres gyártókapacitásával takarózott az eredménybejelentő elemzői konferenciahíváson az NVIDIA vezetése. A vállalat az év elején dobta piacra vadonatúj GPU-ját, a GeForce GTX 680-at, amelyet a kétchipes GTX 690 követett, majd a múlt héten befutorr a GTX 670 is. Mindhárom új terméket pozitívan fogadta a szaksajtó és a kereskedelmi rajt is sikeres volt, amelyet azonban beárnyékol a TSMC szűkös gyártókapacitása.

A GPU-kat előállító szerződéses félvezetőgyártónak egyszerűen nincs elegendő kapacitása a 28 nanométeres lapkákra beérkező megrendelések kielégítésére, az NVIDIA lényegében minden 28 nanométeres GPU-ját eladja, amire csak rá tudja tenni a kezét. Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató az elemzői konferenciahíváson elmondta, nem kihozatali, hanem kapacitásproblémára vezethető vissza a jelenség. Huang szerint a probléma az év hátralevő részében nem is fog megoldódni, vagyis a TSMC által gyártott 28 nanométeres lapkákból folyamatosan hiány várható, ami nem csak az NVIDIA-t fogja érinteni valószínűleg.

"A 28 nanométeres technológia kihozatala valószínűleg a legjobb, amit a TSMC valaha elért. Nagyszerű munkát végeztek 28-on és azt hiszem, ez meg is magyarázza a keresletet. A kihozatal csodálatos a technológia felfuttatásának jelenlegi fázisában és a teljesítmény is mesés. A hatékonyság, az energiahatékonyság nagyszerű" - mondta Huang. "Szóval szerintem ez megmagyarázza, miért ilyen nagy a kereslet. [...] Minden chipet, ami kijön a gyárukból, azonnal eladunk."

A hiánynak is köszönhetően a GPU-üzletág forgalma meredeken visszaesett. Egy évvel korábban a részleg forgalma 637 millió dollár volt, most csak 579 milliót sikerült összehozni, ami 9 százalékos visszaesésnek felel meg. A 28 nanométeres lapkák hiánya mellett az NVIDIA-t a PC-piac gyengélkedése is sújtotta, a PC-eladások csak 2-3 százalékkal bővültek az első negyedévben és elmaradt az Ivy Bridge rajtja is, amelytől a GPU-forgalom élénkülését várja a cég. A mobil GPU-k ugyanakkor jól teljesítettek és rekordforgalmat értek el, ahogy a PC-gyártók bevásároltak az Ivy Bridge premierjére készülve.

Tegra, Tegra, Tegra

A professzionális lapkákat, vagyis a Tesla és Quadro chipeket forgalmazó üzletág bevétele a tavalyi 201 millió dollárról 212 millióra emelkedett. A Tegrával foglalkozó részleg forgalma eközben 122 millióról 132 millió dollárra emelkedett. Az elemzői konferenciahíváson elhangzott, hogy az NVIDIA sokat vár a Tegra 3-tól a csúcskategóriás okostelefonok ("szupertelefonok") szegmensében, valamint a tabletpiacon is. A megrendelt Tegráknak jelenleg fele-fele kerül okostelefonba és tabletbe, mondta el Huang, aki szerint az év második felében megjelenő Windows RT-s tabletek rajtja meghúzhatja a keresletet a Tegrák iránt is.

Az első negyedévben mindössze 60 millió dolláros nettó profitot tudott kipréselni - ez kevesebb mint fele az egy évvel ezelőtti 135 milliós eredménynek. Az NVIDIA kilátásai ugyanakkor rózsásak: a most is zajló negyedévre 1 milliárd dolláros bevételt várnak a vezetők,50,1 helyett már 51,2 százalék körüli bruttó eredményhányaddal. A tavalyi második pénzügyi negyedévben 1,02 milliárd dolláros forgalom mellett 150 milliós nettó nyereséget ért el a cég.

a címlapról