Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 29. 11:05

Mit várhatunk a Windows 8-tól?

Egy, a Microsoft érdekeltségi köréből kiszivárgott prezentáció alapján képet kaphatunk arról, milyen újdonságok várhatók a következő Windowsban. Egyszerűbb lesz a használat, bővül a hardvertámogatás és megjelenik a Windows Store alkalmazás-piactér.

Eddigi történetének valószínűleg legnagyobb kihívása előtt áll a Microsoft. Az 1972-ben két diák által alapított cég mára a legnagyobb szoftvervállalattá nőtte ki magát. A redmondiak ezt leginkább annak köszönhetik, hogy átfogó kínálatot alakítottak ki vállalati termékekből, amelyek szorosan integrálódnak. Ez a stratégia sikeres volt a XX. században, ma már azonban az informatikai piac sokkal inkább fogyasztói központú, a Microsoft pedig nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja a lakossági igényeket.

A feladat: átalakulás

Ennek nem csak stratégiai, hanem taktikai jelentősége van: a 2008-ben kitört válság nyomán a vállalati szféra lényegében teljesen leállította az IT-beruházásokat, miközben a lakosság szakadatlanul költött, bár kétségtelenül kevesebbet mint korábban. Az eredmény: a recesszió közepette azok az informatikai cégek tudtak sikeresek lenni, amelyek a lakossági piacra  koncentráltak.

A Microsoft előtt álló feladat, hogy egy alapvetően vállalati fókuszú, bevételének és profitjának túlnyomó részét vállalati felhasználásra szánt termékekből (Windows, Office, Windows Server, Exchange Server, SharePoint Server, SQL Server) realizáló szervezetből egy, a fogyasztói igényekre is megfelelő válaszokkal rendelkező céggé alakuljon át úgy, hogy "örökségéből" a pozitívumokat (hatalmas installált bázis, fejlesztői támogatottság, jövedelmező ökiszisztéma) átmenti az új korszakba, a negatívumokat ("kék halál", teljesítménygondok, biztonsági problémák, kínos jogi vereségek, stb. ) pedig maga mögött hagyja.

A vállalat "új korszakának" egyik mérföldköve lesz vagy lehet a következő asztali Windows, amelyre egyelőre Windows 8-ként hivatkozik a cég. A katasztrofálisan menedzselt Windows Vista után a Windows 7-tel a Microsoft egyértelműen sikeres terméket alkotott, a siker megismétlése vagy inkább fokozása a jelentősen megváltozott piaci környezetben nem tűnik lehetetlennek, de sétagaloppnak sem. Egy kiszivárgott prezentáció alapján most bárki betekinthet abba, miképp képzeli a Microsoft a következő asztali Windowst. Konkrét képességekről, szolgáltatásokról egyelőre nincs szó, de a fejlesztések irányaira azért lehet következtetni.

Tanulnak az Apple-től

Az Apple sikerét bolond lenne tagadni a Microsoft, a redmondiak láthatóan el akarják lesni a siker receptjét, amely lényegében a minőségre és az egyszerű használatra, használhatóságra épül. A prezentáció alapján az Apple termékei sikeresen kommunikálják ezeket a tulajdonságokat a vásárlóknak, akikben kialakul az elégedettség, kötődni kezdenek a céghez, és visszatérő elégedett vásárlókká válnak. A Windows 8 fejlesztésénél fontos célkitűzés az egyszerű használat, amely nem csak olyan az átlagfelhasználó életét megkönnyítő képességek (pl. automatikus hibakeresés és -javítás) beépítését takarja, hanem a felhasználói felület egyszerűsítését is.

Ez ugyanakkor távolról sem jelenti azt, hogy a Microsoft az Apple üzleti modelljét szeretné követni, legalábbis a Windows 8 esetében. Az operációs rendszer egyik legfontosabb jellemzője továbbra is a sokféle támogatott hardver, legyen szó kisebb vagy nagyobb teljesítményű PC-kről, illetve többféle formátumról (pl. desktop, notebook, tablet). A cél továbbra is az, hogy az operációs rendszer mindenféle teljesítményű és formátumú eszközön fusson, ugyanakkor az is fontos, hogy ne legyen túl sok eltérő változat, hogy a vásárlók könnyen ki tudják választani a számukra megfelelőt.

Virágozzék ezer virág

A Windows 8-cal a hardverek sokszínűségét még inkább ki akarja aknázni a Microsoft, a prezentáció alapján a különféle PC-formátumok számára eltérő képességeket fejlesztenek majd az operációs rendszerbe, például arcfelismerést, hangvezérlést, javított multi-touch támogatást, és persze a Windows kezelőfelülete is egész más lesz egy tableten mint egy asztali PC-n. Az eszközgyártók jobban testre szabhatják majd a Windowst, részben a készülék adottságaihoz, részben a megcélzott piac igényeihez alakítva a felületet, akár országonként eltérően.

Látszólag a Microsoft is egyetért azzal, hogy az iPadhez hasonló tableteknek komoly szerep jut a jövőben a PC-piacon, a prezentáció alapján a vállalat a Windows 8 fejlesztésekor figyelembe veszi ezeket a készülékeket és a várható felhasználásukat (web, médiafogyasztás, egyszerű e-mail műveletek, chatelés). Emellett persze megmaradnak a notebookok, amelyek fő felhasználási területe a szórakozás mellett a munka lesz (sok adat- és szövegbevitel), valamint a desktop PC-k, amelyeket modern vonalvezetésű, all-in-one kivitelben képzel el a Microsoft, fontos felhasználási területként említve a játékokat.

Hogy milyen PC-k és eszközök lesznek piacon a Windows 8 várható érkezésének idején, 2012-ben, azt ma még nem tudni, de azt igen, hogy a Microsoft szerint mindannyian rendelkezni fognak 3D grafikus gyorsítóval, beépített kamerával, mikrofonnal és hangszóróval, vezetékes és/vagy vezeték nélküli hálózati vezérlővel, Bluetooth-adóvevővel. Emellett várható az érintőképernyők terjedése és akár a 3D kijelzők terjedése is.

Energiatakarékosság

A Windows 8 egyik legfontosabb fejlesztési területe lesz az energiatakarékosság, amely a mobil eszközök térhódítása miatt vált leginkább az informatika egyik első számú kihívásává. A prezentáció alapján a mérnökök kiemelt figyelmet szentelnek majd a hatékony erőforrás-használat mellett arra, hogy a PC-k a nem használt részeiket a lehető legalacsonyabb energiaállapotba tudják küldeni, így hosszabbítva meg az akkumulátoros üzemidőt. A felhasználó inaktivitása esetén például a háttérben futó folyamatok nem pörgethetik a merevlemezt és a processzort.

Eközben persze továbbra is számít a teljesítmény, illetve hogy a felhasználó semmit ne érezzen meg abból, hogy a gép éppen takarékoskodik, bekapcsolás után vagy energiatakarékos módból feléledve azonnal álljon rendelkezésre. A Microsoft olyan technológiákkal képzeli el a takarékoskodást mint a "Logoff + Hibernate" amely a kikapcsolás és a hibernálás egyfajta keveréke. Bekapcsolás után a PC nem "hideg" állapotból indítja az operációs rendszert, hanem hibernált állapotból, egy lemezképből tölti be, ilyenkor nincs szükség az eszközök inicializálására, a meghajtók betöltésére, a rendszerszintű szolgáltatások elindítására.

A hibernálást többek között tömörítéssel és az I/O műveletek párhuzamosításával tervezi felgyorsítani a Microsoft, a rendszerindítást pedig a firmware-gyártókkal karöltve rövidítené le a bekapcsolás utáni önellenőrzés (POST) optimalizálásával. Jelenleg nem ritka, hogy ez a folyamat hosszabb időt vesz igénybe mint a Windows elindítása.

Átláthatóság

Korábban már volt róla szó, hogy a Windows 8 célja hogy az átlagfelhasználó számára is áttekinthető és könnyen használható legyen, ebbe a Microsoft szerint beletartozik a problémákra adott hatásos megoldás is. A fejlesztés egyik fókusza a "Help and Support", vagyis a beépített segítségnyújtás és a távoli támogatás, amely nem csak otthoni környezetben, hanem vállalati használatnál is fontos lehet. A cél, hogy ha a felhasználó valamilyen problémába ütközik, lehetőleg maga meg tudja oldani, ha pedig mégis szüksége van szakértői segítségre, azt könnyen el tudja érni, legyen szó akár a PC-gyártó támogatási szolgáltatásáról, akár a Microsoftéról.

A kiszivárgott információk szerint a rendszerben otthonosan mozgó felhasználók számára is új lehetőséget tartogat majd a Windows 8, a korábbinál több betekintést engedve az operációs rendszeren futó folyamatokba, az erőforrások használatába,a finomhangolási lehetőségekbe. Ezen a területen az egyik legérdekesebb fejlesztésnek a Windows Reset ígérkezik. Ez a funkció az újratelepítést váltja ki, de a felhasználónak nem kell elmentenie majd utólag visszatöltenie az adatait és programjait, mivel azok a folyamat során érintetlenek maradnak. A Microsoft szerint a Windows Reset után egy vadonatúj operációs rendszert kap a felhasználó, azonban korábbi adataival, telepített programjaival és beállításaival együtt.

Windows Store

Az Apple robbantotta ki az alkalmazás-piacterek forradalmát, amelyet azóta lényegében minden mobilgyártó követett, beleértve a Microsoftot is. A redmondi vállalat a Windows 8-ra is ki szeretné terjeszteni ezt a koncepciót a Windows Store elindításával, amely egy alkalmazás-piactér lenne Windows operációs rendszerre írt programok számára. A vállalat szerint a Windows Store-ban a felhasználók egy helyen át tudnák tekinteni a kínálatot, ki tudják választani a nekik leginkább tetsző szoftvert, miközben biztosak lehetnek benne, hogy megbízható forrásból vásárolnak, azaz a letöltött program azt teszi amit állítanak róla és nem fertőzött vagy káros.

A Windows Store egyik előnye lehet a felhasználók számára, hogy a megvett alkalmazások nem géphez, hanem személyhez, vagyis felhasználói fiókhoz kötődnek. Ha valaki egy másik gépről jelentkezik be, a megvásárolt alkalmazások és a beállítások "követik őt", ami lényegesen egyszerűsíti több PC használatát, illetve akár a régi gépek újra cserélését. A Windows Store jó lehetőség a Microsoft számára ahhoz is, hogy alkalmazásokon túl később további tartalmakat, akár filmeket, zenéket, vagy elektronikus könyveket kínáljon megvásárlásra a Windows-felhasználóknak. Ezzel a lépéssel a vállalat a világ legnagyobb digitális tartalomterjesztő hálózatát építhetné fel. Nekünk, magyaroknak sajnos reális veszély, hogy az iTunes Store-hoz és megannyi más digitális piactérhez hasonlóan ebből is kimaradunk.

Jó, jó, de mikor?

A Windows 8 a prezentáció alapján jelenleg még tervezési fázisban van, ami annyit jelent, hogy a Microsoft most próbálja felmérni azokat az igényeket és várható felhasználási körülményeket,amelyeket az operációs rendszernek 2012 után ki kell elégítenie. A következő fázis a fejlesztés, amikor az igények alapján meghatározzák és kialakítják a Windows 8 funkcióit és szolgáltatásait. A kiszivárgott információk alapján ez a szakasz valamikor mostanában kezdődik el és egészen a béta fázisig tart.

Hogy ez mikor következik be, arra egyelőre csak tippelni lehet. A prezentáció, a Windows 7 fejlesztési ütemterve, valamint a Microsoft eddig elhangzott ígéretei alapján 2011 őszén lehet a nyilvános béta érkezésére számítani. Nem lenne meglepő, ha a Windows 7-hez hasonlóan a Professional Developers Conference rendezvényen mutatná be a Windows 8-at a nagyközönségnek a Microsoft, a kereskedelmi forgalmazás pedig három évvel a Windows 7 után, 2012 őszén kezdődne. A korábbiakhoz hasonlóan a szerverváltozat együtt készül és rajtol majd az asztalival.

A teljes prezentáció nagyítható slide-okkal elérhető a Microsoft Kitchen oldalon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.