:

Szerző: Koi Tamás

2010. június 24. 10:48

Jön az első magyar vonatkozású Blu-ray 3D kiadvány

Július elején a magyar boltok polcain is megjelenhet az első, önállóan megvásárolható 3D-s Blu-ray kiadvány. Ezzel az újonnan érkezett tévék és asztali lejátszók mellé immár tartalmat is beszerezhetnek az érdeklődők.

Az első, magyar szinkronsávot és magyar feliratot is tartalmazó, önállóan kereskedelmi forgalomba kerülő 3D-s kiadvány a "Derült égből fasírt" című egész estés animációs film speciális változata lesz, írja a DVDEXTRA. A magazin úgy tudja, hogy az Intercom kiadásában megjelenő film július 7-én kerülhet a boltok polcaira, ezzel megnyitva a sort több, a 3D-s Blu-ray lejátszók és tévék képességeit megvillantó kiadvány megjelenése előtt.

A 3D-s változat tartalmát tekintve megegyezik majd a korábban megjelent 2D-s Blu-ray és DVD változatokkal, tehát magyar szinkronsáv és felirat is található majd a 7990 forintos ajánlott fogyasztói áron beszerezhető lemezen. A mozi értelemszerűen csak 3D-s Blu-ray lejátszóval és 3D-s tévével nyújt 3D-s látványt, ugyanakkor a hagyományos Blu-ray lejátszókkal is megnézhető - 2D-ben.

A magyar piacon a kezdeti nehézkes rajt után ma már több száz, magyar szinkronsávot és/vagy feliratot tartalmazó Blu-ray kiadvány kapható, a világújdonságnak számító 3D-s filmek azonban eddig csak tévéhez vagy asztali lejátszóhoz, netán külön megvásárolható 3D-s szemüveg mellé csomagolva voltak elérhetők. A 3D-s filmek kínálata a közeli jövőben vélhetően nem bővül majd olyan dinamikusan, mint a hagyományos Blu-ray lemezek választéka, valamint a filmes technika sajátosságaiból eredően elsőként alighanem a népszerűbb animációs filmek 3D-s változata készül majd el.

A legjobban várt 3D-s Blu-ray kiadvány ettől függetlenül nem animációs film: a 3D-s mozikban hatalmas sikert arató Avatar 3D-s Blu-ray változatának megjelenése egyelőre bizonytalan. Korábbi információk szerint a kiadvány még a karácsonyi ünnepek előtt megjelenik a boltokban, de később ezt a hírt cáfolták a kiadónál.

A magyar piacon alig néhány hete jelentek meg a szaküzletekben a 3D-s Blu-ray lejátszók és tévékészülékek, a választék pedig az újabb modellek megjelenésével folyamatosan bővül. Háromdimenziós moziélményt nyújtó lejátszóhoz ma legolcsóbban 70-80 ezer forintos árszinten lehet hozzájutni, a legolcsóbb 3D-s tévé fogyasztói ára pedig 400 ezer forint körül alakul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.