Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 22. 14:58

Áremelkedés várható a PC-piacon

A világgazdasági folyamatok az elektronikai termékek drágulását vetítik előre. A Kínai Nemzeti Bank által megkezdett árfolyamreform miatt már az elmúlt hét végén látványosan erősödni kezdett az ország nemzeti valutája, a jüan, a tendencia pedig a héten tovább folytatódott.

A a jüan árfolyama 20 éves csúcsra ért a dollárral szemben és a jövőben további erősödésre van kilátás. A folyamat természetesen kihat az informatikai, elektronikai piacra is, mivel a legtöbb nagy szerződéses elektronikai gyártó jelentős gyártókapacitással rendelkezik Kínában. A jüan drágulása a Kínában gyártott termékek drágulását vetíti előre, mint amilyenek a PC-k vagy a szórakoztatóelektronikai eszközök. Ezt erősítik a növekedő munkabérek az országban, illetve hogy számos kulcsfontosságú alkatrészből hiány alakult ki.

Szárnyal a kínai nemzeti valuta

A Credit Suisse előrejelzése szerint a következő 12 hónap során a jüan további 4 százalékot erősödik majd a dollárral szemben. A világszerte forgalomba hozott elektronikai termékek, például a PC-k vagy szórakoztató berendezések túlnyomó többsége Kínában készül, és a költségek zöme (energia, munkaerő, stb.) ebben a pénznemben jelentkeznek. Noha az amerikai PC-márkák és a kínai beszállítók közötti szerződések rendszerint dolláralapúak, az ázsiai cégek valószínűleg mindent megtesznek annak érdekében, hogy az árfolyamhatást érvényesítsék és sokan lesznek, akiknek ez sikerülni is fog, véli a Credit Suisse.

A jüan-dollár keresztárfolyam az elmúlt három hónapban (forrás: Yahoo!)

Leginkább azokon a területeken várható a jüen erősödését követően drágulás, amelyeken egyébként is hiány alakult ki, ilyenek például a nyomtatott áramkörök, de a nagy elektronikai beszállítók is árat fognak emelni a jüan erősödése miatt. A dolgozók öngyilkossági kísérletei miatt a médiafigyelem középpontjába került Foxconn International még májusban bejelentette, áremelést kezdeményez annak érdekében, hogy jelentős (60-70 százalékos) bérfejlesztést hajthasson végre. Erre a lépésre nem csak a közvélemény megnyugtatása miatt van szüksége a mintegy 1 millió kínait foglalkoztató vállalatnak, hanem azért is, mert a gyorsan iparosodó Kínában egyre vonzóbb álláslehetőségek bukkannak fel, az elektronikai gyártóknak pedig emelniük kell a béreket, ha meg akarják tartani munkásaikat.

A helyzetet fokozza a PC-iparban kialakult alkatrészhiány is, amely a 2008 végén kitört válságra, majd az idei év elején váratlanul megerősödő keresletre vezethető vissza. Mivel az iparág tévesen mérte fel a keresletet, és a gyártási kapacitások igazításának átfutási ideje néhány héttől néhány hónapig terjedhet, ezért ez érzékelhető hiányt okozott bizonyos komponensekből, leginkább a memóriák és az LCD-panelek érintettek, de az Intel 32 nanométeres processzoraiból sem áll rendelkezésre megfelelő mennyiség.

 A világ vezető PC-gyártói közül az Acer már be is jelentette az áremelést. A Financial Times üzleti lapnak nyilatkozva J.T. Wang, a cég igazgatótanácsának elnöke elmondta, az iparban az árak csökkenése a jellemző, de hozzátette, "az átlagos eladási árak enyhén nőttek, amire az elmúlt öt évben nem volt példa. Ez nagyon ritka ezen a piacon, de a vevők így is elégedettek." Wang állítása szerint az Acer az elmúlt két hónapban folyamatosan igazított az árakon, de ez nem befolyásolta a keresletet, ami továbbra is rendkívül erős. Az Acer vezére úgy látja, a második félévben az alkatrészhiány enyhülni fog, a munkabérek emelkedése Kínában pedig nem ad okot aggodalomra,  mivel egy PC vagy notebook árának nagyon kis részét teszi ki a bérköltség.

Mégis erős év várható a PC-piacon

Az első negyedévben az IDC adatai alapján 27,1 százalékkal nőttek a PC-eladások és a lendület várhatóan egész évben kitart, az elemzőcég 20 százalékos növekedést vár 2010-ben. A gazdasági körülmények javulása miatt a vállalati szegmens is vitalizálódik és újra erőre kap a desktop PC-k piaca. A lakossági szegmensben a notebookok továbbra is népszerűek maradnak, a netbookok mellé pedig felzárkóznak az Apple iPadjához hasonló media tabletek. Az IDC-hez hasonlóan vélekedik a piacról a Gartner is, amely 22 százalékos erősödést vár idén a PC-piacon. 2010-ben világszerte 376,6 millió személyi számítógép talál majd gazdára a Garther szerint 245,5 milliárd dollár értékben, ami 12 százalékos értéknövekedést takar.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.