:

Szerző: Bizó Dániel

2010. június 22. 13:51

Dupla érintőkijelzős notebookkal jelentkezett a Toshiba

Két kijelzőből felépülő notebook koncepciót mutatott be a Toshiba, amely limitált darabszámban piacra is kerül majd a vállalat első notebookjának 25. születésnapja alkalmából. A cég ezen túlmenően egy androidos smartbookkal is készül, amely a harmadik negyedévben jelenik meg.

Libretto W100, dupla tablet

A Toshiba egy merész koncepcióval ünnepli notebookjainak 25. évfordulóját. A Libretto W100 összecsukva egy szokványos kivitelű ultrahordozható notebooknak tűnik, belül azonban nem egy, hanem kettő 7 hüvelykes, 1024x600 pixeles érintésérzékeny (multi-touch) kijelző található - sokak egy hatalmas Nintendo DS-hez hasonlítják. Ha hagyományos formátumú notebookként akarjuk használni, akkor az alsó kijelző egy teljes értékű billentyűzetként funkcionál, az első beszámolók szerint érintés-visszacsatolással, apró rezgésekkel.

A Windows 7 Home Premium operációs rendszert futtató, 1,2 gigahertzes, kétmagos, ultra-alacsony feszültségű Intel Pentium U5400 (Arrandale, 32 nanométer, integrált grafikus vezérlő) processzorral szerelt és SSD-vel ellátott gép a beépített giroszkópoknak köszönhetően az orientációnak megfelelően szervezi a kijelzőket, és többféle virtuális billentyűzetet választhatunk, akár a két függőleges kijelzőre kettéválasztva, ízlésünknek megfelelően.

A bemutatók alapján a két kijelzőt a W100 alapértelmezetten kiterjesztett asztal üzemmódban használja, aminek eredményeként egy weboldalt teljes ablakos módban például a két kijelzőre kinyújtva olvashatunk, így nem 600, hanem 1200 pixelsor a hasznosítható vertikális felbontás. A Toshiba a saját fejlesztésű felhasználói felületét, LifeSpace-t is hozzáigazította a W100-hoz: az alsó kijelzőről kényelmesen és egyszerűen vezérelhetjük a gépet, gyorsan elérve a fontos funkciókat, mint például alkalmazások indítása, weboldalak, fájlok keresése és megnyitása, vagy jegyzetek készítése és a naptár. Mivel a gép teljesen, 180 fokban kinyitható, ezért lehetőség nyílik arra is, hogy két felhasználó egymással szemben ülve használja, prezentációra, megbeszéléseken, vagy például játékra.

A Libretto W100 nem csak rendkívül kompakt, de könnyű is, az európai változat tömege 819 gramm egy 8 cellás akkumulátorral - ez utóbbi különösen jól hangzik, ugyanakkor a Toshiba azt állítja, legfeljebb 3 órát bír a gép akkumulátorról. Az elvárhatónál szerényebb akkumulátoros időt kétségtelenül a második kijelző megjelenése magyarázza, amely a folyamatos háttérvilágítás és komplex vezérlés és visszacsatolás miatt akár több wattal is megemeli a teljes rendszer fogyasztását, de a két kijelző kezelése kétségtelenül több feladatot ró a grafikus vezérlőre és a processzorra is.

A W100 a harmadik negyedév során, legkorábban augusztusban kerülhet a kiválasztott európai országokba, árazása egyelőre nem ismert, de a jelenlegi ismeretek szerint japán ára 120 ezer jen körül alakul majd, ami jelenleg 300 ezer forintnak felel meg. Ennél minden bizonnyal drágább lesz Európában, nagyrészt a magasabb forgalmi adókulcsok miatt (Japánban mindössze 5 százalékos a fogyasztói forgalmi adó). A Toshiba deklaráltan a technológia iránt érdeklődő vevőket célozza meg, akik értékelik a kuriózumokat. A japán vállalat állítása szerint termék sikere és a visszajelzések alapján dől el, hogy a jövőben mainstream modellekben is megjelenik ez a típusú megoldás, avagy sem.

NVIDIA-alapú smartbook

Az egzotikus W100 mellett a Toshiba bemutatott egy olcsó, tömegeknek szánt 10 hüvelykes Android notebookot is, amely szintén a harmadik negyedév során érkezik. Az AC100 jelölésű modell az Android 2.1-es verzióját futtatja, és az NVIDIA Tegra 250 mobil platformot használja, amely 1 gigahertzes, kétmagos ARM Cortex-A9 architektúrára épül. A gép 512 megabájt memóriával bír,  10,1 hüvelykes kijelzője 1024x600 felbontású.

A gép mindössze 870 grammot nyom, vastagsága pedig 1,4-2,1 centiméter között változik. A Toshiba állítja, hogy 8 óra folyamatos intenzív használatot bír majd a smartbook, ami alatt a web böngészését és videonézést ért - a készenléti idő 5-7 nap. A gép 32 gigabájtos SSD-vel, 802.11n Wi-Fi vezérlővel, és opcionálisan Bluetooth- és 3G-csatlakozással is rendelkezik, ára egyelőre nem ismert. A Toshiba használatra készen, előtelepített alkalmazásokkal felkonfigurálva szállítja majd az AC100-at, a csomagban megtalálható lesz a Documents To Go szoftver a Microsoft Office fájlok kezeléséhez, POP3/IMAP e-mail kliens, Opera böngésző, és a Toshiba médialejátszója is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.