:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 22. 11:15

Megjelent az Apple új mobilos operációs rendszere

Az ígéreteknek megfelelően hétfő este megjelent az Apple új mobilos operációs rendszere, amelyet már nem iPhone OS 4-nek, hanem iOS 4-nek hívnak. A szoftver a korábbi iPhone 3G és iPhone 3GS készülékeken is fut, bár előbbieken néhány képességről (pl. multitasking, háttérkép) le kell mondani.

A már magyar nyelven is tudó operációs rendszer számtalan apró és néhány nagyobb módosítást, fejlesztést tartalmaz. A legfontosabb talán ezek közül a multitasking támogatása, végre az iPhone-on is háttérbe lehet küldeni egyes alkalmazásokat. Az Apple megoldása nem valódi multitasking, a háttérben a programok nem futnak tovább, csak eltárolódik az állapotuk és visszatéréskor ott folytatódnak, ahol kilépett belőlük a felhasználó. Ugyanakkor a háttérbe küldött alkalmazások API-kon keresztül hozzáférhetnek a telefon egyes szolgáltatásaihoz (audiolejátszás, VoIP, helymeghatározás, push értesítések).

A felhasználónak a váltáshoz meg kell nyomnia az iPhone-on található menügombot, ekkor a dock-hoz hasonló felület tűnik fel, ahol a háttérben levő programok ikonjai láthatók, amelyek között lapozni is lehet. A programokból kilépni továbbra sincs mód, az Apple vezetője, Steve Jobs szerint "a felhasználónak nem kell ezzel törődnie". Mivel a multitasking egy viszonylag új képessége a szoftvernek, ezért sok alkalmazás még nem támogatja.

Az iOS 4 felülete is megújult, egyrészt a felhasználó már saját háttérképet is választhat, de az ikonokat is átrajzolták az Apple grafikusai, vagyis már ránézésre is látszik, hogy a szoftver megújult. Az operációs rendszer 4.0 verziója végre képes a programokat mappákba rendezni, így az eddigi 180 helyett akár több mint 2000 alkalmazása is lehet már telepítve egy iPhone-tulajdonosnak. Az iOS 4 újdonságai között érdemes kiemelni a továbbfejlesztett keresőt, amely már a weben is képes keresni, illetve a telefonon tárolt tartalmakban is, például üzenetekben, e-mailekben is.

Az új operációs rendszerben már egyesített postafiók van, amely több e-mail fiókot is kezel, akár több Exchage-fiókot is párhuzamosan. Megnyithatóvá váltak a csatolt fájlok az App Store-ban található alkalmazásokkal is, illetve lehetőség van végre a levelezéseket "beszélgetésekbe" (thread) rendezni, amely a Gmail óta minden levelezőben alapkövetelménynek számít. A vállalati felhasználást olyan képességek megjelenése támogatja még, mint az SSL VPN, az Exchange Server 2010 kompatibilitás, a távoli alkalmazás-menedzsment és a még jobb adatbiztonság.

A magyarországi elterjedtséget jelentősen fellendítheti, hogy végre van magyar nyelv az operációs rendszerben. Akik angolul vagy más nyelven használják az iPhone-jukat, újra kell indítsák a készüléket a nyelvváltáshoz. Ezzel párhuzamosan a billentyűzetkiosztást is lehet módosítani, QWERTY, QWERTZ és AWERTY kiosztás is beállítható. Magyar helyesírás-ellenőrzés viszont továbbra sincs az iOS 4-ben. Az új operációs rendszerben megjelent az iBooks alkalmazás is, amivel az iPhone-ok könyv- és PDF-olvasóként is működnek.

Említésre méltó még a "Location Services", amely lehetőséget ad az iPhone-tulajdonosok számára, hogy az alkalmazások számára engedélyezzék a hozzáférést a helyzetükhöz. Emellett olyan apró módosítások kerültek még a szoftverbe, mint a fényképezésnél az 5x digitális zoom, a képernyőre bökéssel módosítható fókusz, a lejátszási listák létrehozása a készüléken, vagy például a Bluetooth billentyűzetek támogatása. Az iOS 4-ben debütál az Apple hirdetési rendszere, az iAd is, ez azonban csak később indul el "élesben".

Az iOS 4 tegnap este óta érhető el ingyenes letöltésként iTunes 9.2-n keresztül, amely egyébként is szükséges az iOS 4-et futtató készülékek kezeléséhez. Az operációs rendszer újdonságairól bővebben a plastik.hu és az Appleblog blogokban lehet olvasni. Az iOS4 igazi oroszlánkörmeit az Apple vadonatúj mobiljával, az iPhone 4-gyel mutatja meg, amely június 24-én kerül a boltokba a legnagyobb piacokon, Magyarországra azonban várhatóan csak szeptemberben érkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.