:

Szerző: Bizó Dániel

2010. június 16. 15:01

A Sony és a Nintendo is a 3D-re szavaz

A héten zajló Los Angeles-i Electronic Entertainment Expón a Sony tegnap további játékokat jelentett be, amelyek támogatni fogják a sztereoszkopikus 3D megjelenítést. A Nintendo sem ment el szó nélkül a 3D mellett, és bejelentette 3DS kézikonzolját, amely nem igényel szemüveget.

A már elérhető Wipeout HD, PAIN és Super Stardust HD, valamint egy fejlesztés alatt álló verekedős játék után a Sony tegnap további öt húzónevet prezentált előadásában, amelyek mind 3D-s támogatással érkeznek majd, vagyis fejlesztésükkor már figyelembe vették ezt az igényt. A 3D terjedését vezetni hivatott felhozatalban a következő játékok találhatók: Killzone 3, Motorstorm: Apocalypse, Gran Turismo 5, Crysis 2 és végül Ghost Recon: Future Soldier - versenyzős és lövöldözős játékok, amelyek gyors mozgásukkal és a virtuális tér nagy mélységével lehetőséget adnak a 3D effektek kihangsúlyozására. Ezek közül idén karácsony előtt landol a Gran Turismo 5 és a Crysis 2 is. A Gran Turismo 5, minden várakozáson túlcsúszva, november másodikán érkezik, jelentette be a Sony.

Gran Turismo 5, 3D támogatással, november 2.

A Sony szerint a 3D a médiaipar következő nagy dobása, amely általánossá kell hogy váljon. Ebben a 3D-re váltásban döntő szerepet tölt be a PlayStation 3, amely egy április végi firmware-frissítés során vált képessé háromdimenziós kép előállítására. A japán cégnél nem gondolják, hogy minden játéknak háromdimenzióssá kell válnia, ugyanakkor a lehető legtöbb fejlesztőt igyekeznek rávenni, hogy használják ki ezt az új kreatív lehetőséget. A vállalat láthatóan arra számít, hogy az elsőként kikerülő 3D-s játékok után nagy nyomás alá kerülnek a fejlesztők, hogy 3D-vel ruházzák fel szoftvereiket, mivel ezt az élményt várják majd a játékosok. A Sony a 3D-re alapozza nem csak a PS3, de LCD-televíziói, Blu-ray lejátszói, Vaio PC-i, és később digitális kameráinak nagyobb sikerét is.

Nintendo szintén az E3-ra időzítette belépőjét a 3D-s világba. A cég azonban teljesen más megközelítést alkalmazott, mint a Sony, és kézikonzolját tette háromdimenzióssá, ráadásul teljesen eltérő technológiával, aminek köszönhetően nincs szükség az élmányhez szemüvegre . A Nintendo 3DS konzol a DS-hez hasonlóan két képernyővel rendelkezik, amelyek közül a felső, 3,5 hüvelykes képes 3D-s megjelenítésre, míg az alsó az érintőképernyő. A konzolon Wi-Fi csatlakozás, és 2 kamera található a sztereo 3D fotók készítéséhez. A Nintendo mindenkit biztosított róla, hogy saját játékain kívül a független játékfejlesztők is támogatják a 3DS-t, így készül rá többek közt a Kingdom Hearts, az Assassin's Cred és a Metal Gear Solid egy-egy epizódja.

De tegnap nem csak a Nintendo lopott egy ötletet a Sonytól. Ahogyan azt már egy ideje tudni lehetett, a Sony is készül mozgásérzékelésre alapozó vezérlővel és játékokkal, amelyeket a Wii ihletett, hétfőn pedig a Microsoft mutatta be a novemberben rajtoló Kinectet, amelynek érdekessége, hogy egy kamerára épít, és nem rendelkezik vezérlővel.

A Sony Move néven ismert megoldása lényegében kombinálja a Wii-t és a Kinectet, mogzásérzékelős kontrollert és kamerát is használ. További különbség riválisaihoz képest, hogy nem kizárólag az alkalmi játékosokat igyekszik megszólítani, hanem a keménymagot is rá akarja venni, hogy keljenek fel a kanapéból. Készül a Resident Evil 5 és a Lord of the Rings a szeptemberi indulásra készen lesz, de Move támogatást kap később például a Heavy Rain is - a különbség abban is rejlik, hogy ezek a játékok nem kizárólag így irányíthatóak, vagyis a Move sok esetben opcionális. A Sony szerint a Move és a 3D rendkívül jól kiegészítik majd egymást, mivel térben érzékelt eseményekre kell térbeli mozgással reagálni, ami remek élményt garantál. Eddig több tucat kiadó jelentette be támogatását, köztük az Activison, a Capcom, az Electronic Arts, a Konami és az Ubisoft is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.