Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 15. 10:35

Lapos aluházba költözött a Mac mini

A MacBook Prókhoz hasonló alumínium házba költözik az Apple Mac mini, amely le is fogyott, ugyanakkor erősebb is lett.

Felújította aprócska asztali PC-jét az Apple, mostantól a Mac minik is alumínium házban laknak. Az új modell jóval kisebb a réginél, az alapterület 197 milliméteres élhosszúsága maradt, a magasság azonban 36 milliméterre csökkent, vagyis a Mac mini alig nagyobb mint három egymásra tett CD-tok, pedig beépített tápegységet tartalmaz.

A hardverüket a mai szintre hozta a vállalat, 2,4 vagy 2,66 GHz-es Core 2 Duo processzor kerül a számítógépekbe 2 vagy 4 gigabájt DDR3 memória és GeForce 320M videovezérlő társaságában.Az olcsóbb gépben 320 ggiabájtos, a drágábbikban két darab 500 gigabájtos merevlemez található, cserébe nincs benne a 8x SuperDrive optikai meghajtó - ehhez a változathoz Mac OS X Server operációs rendszert adja az Apple. A hátoldalon 4 USB-port, egy FireWire-csatlakozó és egy SD-kártyaolvasó is helyet kapott a hang- és videocsatlakozók mellett.

A frissítéssel a Mac mini ideális otthoni szórakoztatóközponttá vált, az erős processzornak és a hardveres videogyorsítással felvértezett grafikus vezérlőnek még a legnagyobb felbontású, "büntető" bitrátájú filmek sem jelenthetnek akadályt. Örömhír, hogy a szokásos mini DisplayPort mellett HDMI-csatlakozó is került a PC-re, ráadásul a HDMI-DVI adaptert is mellékeli a géphez az Apple. Sajnos a Front Row távirányító már nem része az értékesítési csomagnak, azt külön kell megvásárolni. Ha a lejátszani kívánt film otthoni szerveren vagy a neten található, a Mac mini akkor sem jön zavarba, mivel gigabites Ethernet- és 802.11n szabványú Wi-Fi vezérlője van, a Bluetooth-adóvevő pedig 2.1+EDR szabványú.

A Mac mini kisebb és erősebb az elődjénél, de olcsónak továbbra sem nevezhető, a 2,4 GHz-es processzorral szerelt változat ára az Egyesült Államokban 699 dollár, a 2,66 GHz-es CPU-t tartalmazó kivitel pedig 999 dollárt kóstál. Európában ez 699 és 999 eurót jelent, ami mai árfolyamon 195 és 278 ezer forintnak felel meg. HAndrás blogja szerint 809 eurót kérnek majd az olcsóbb változatért is, ami 237 ezer forintot jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról