Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 11. 13:16

Ingyen Office a böngészőben

A Hotmail megújulása csak a kezdet,itt az újabb csapás a Microsofttól a Google-re: a Live.com-on elérhetővé vált az Office Web Apps. A funkcionalitás gazdagságában ugyan messze került az asztali változattól, de a mindennapi feladatok elvégzésére ideális lesz.

A Microsoft elsősorban a vállalati felhasználókat igyekszik megszólítani a webes Office alkalmazásával, hiszen az asztali környezetben használt szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációkészítő és a jegyzetfüzet (OneNote) webre költöztetésével még könnyebbé válik a közös munka, a kollaboráció a partnerekkel, ügyfelekkel, illetve hasznos segítség lehet a mobil munkaerő még hatékonyabb kihasználásában. A cégek saját SharePoint Serverükön, illetve előfizetéses konstrukcióban, a Microsoft Online Services-en keresztül férhetnek hozzá a Web Appshoz, az otthoni felhasználók pedig a Live-fiókjukon keresztül.

Ahogyan a Google Docs felületén már bárki megszokhatta, úgy az Office Web Apps-hoz is elegendő egy böngésző, ezen keresztül megtekintésre elérhetőek a dokumentumok, s újdonságként szabadon szerkeszthetőek is. A bejelentkezéshez mindössze egy Live ID-ra van szükség, amit hazánkban a legtöbb ember az "MSN azonosítójaként" ismer. Ha valaki csak ki szeretné próbálni a szolgáltatást, vagy eseti jelleggel dolgozna egy megosztott dokumentumon, az igényelhet egy egyszeri belépésre jogosító, ideiglenes azonosítót is a Live.com-on.

Van itt minden

A kínálatban négy szoftver szerepel, a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote. Természetesen az online funkcionalitás jóval szerényebb mint a helyben telepített szoftverekéi, de a kezelőfelület ugyanolyan felépítésű és minden dokumentum ugyanúgy jelenik meg a webes verzióban mint a telepített alkalmazásokban. A Microsoft egyik első kritikája a Google Docs-szal kapcsolatban épp az volt, hogy a konvertálás során az Office-dokumentumok számos formázást elveszítettek. Igaz a Google időközben sokat javított ezen a téren, de tény, hogy a két rendszer nem tökéletesen átjárható, s a vállalati közegben továbbra is az Office formátumai a leginkább használtak és leginkább elfogadottak.

A webes Office természetesen a 2007-es verzió óta használt XML-formátumban tárolja és menti el a fájlokat, így számos felhasználó azért beleütközhet kompatibilitási hibákba a Microsoft világán belül is, amikor a .doc helyett .docx fájlokkal találkozik. Ha valakinek ezzel problémája lenne, akkor a régi Office-hoz letölthető kiegészítővel képes lesz megnyitni az új formátumú fájlokat is, vagy utolsó mentsvárként mostantól a weben szerkesztheti azokat.

Lassú mert Microsoft?

Első próbálkozásaink során a tapasztalatunk az, hogy a webes Office szép, kezelőfelületének felosztása megegyezik az asztali változattal, de rettentően lassú. Már a betöltődés is hosszú másodperceket vesz igénybe és a működést is elég komótosnak találtuk ennek a cikknek az írása alatt. Ez független a választott böngészőtől, Firefox, Chrome és Internet Explorer alatt is ugyanolyan lassúnak éreztük a webes Wordöt. Gépelés közben a leütések kis késéssel jelennek meg, a menükben navigálás során is érződik, hogy valami nem stimmel. Néha gépelés közben a folyamat megakad, s 2-3 szónyi lemaradásba kerül a böngészős szerkesztő a billentyűzeten leütött betűkhöz képest. A kevesebb funkcionalitás pedig többek között azt is jelenti, hogy fix szélességű nézetben csak megtekinteni lehet egy dokumentumot, így a széles képarányú monitort használók teljes képernyőn nem igazán tudják használni a szoftvert.

Cserébe viszont van már most is magyar helyesírás-ellenőrzés is. A gyors teszt során mellékesen feltűnt az, hogy éppen a helyesírás ellenőrző lassítja be az alkalmazást. Ha a nyelv nincs helyesen beállítva, s a szöveget teljes egészében aláhúzza a program, akkor néhány bekezdés megírása után még tovább lassul.

Jó lehet

Pedig a legtöbb egyszerű felhasználónak egy valós Office-alternatívát nyújt a Web Apps, amivel ingyenesen, a weben bárhonnan elérhetően kapná meg mindazt, amiért eddig 30-50 ezer forintot kellett fizetnie. A fájlok tárolásan a SkyDrive rendszerben történik, innen lehet további felhasználókkal megosztani a dokumentumot, amelyek értelemszerűen bármely internetre kötött gépről elérhető bejelentkezés után. A Web Apps használatához Internet Explorer 7, Firefox 3.5, Chrome vagy Safari 4 szükséges, de a program több mobil böngészőn keresztül is működik. Az iPhone- és az iPad-tulajdonosok azonban csalódni fognak, ugyanis a Safari mobil változatát nem támogatja a Web Office. Megnyitni még meg lehet a fájlokat, de amint szerkeszteni próbálja valaki, kifagy a böngésző.

A kezdeményezés pozitív, egy asztali Office mellett hasznos kiegészítő lehet, de egyelőre a teljesítménygondok és a korlátozott mobilos támogatottság miatt mégsem versenyképes a Web Apps a Google Docs-szal. A Live mögött álló óriási felhasználói bázis viszont könnyen sikerre viheti a terméket. Remélhetőleg a jelenlegi lassulás csak átmeneti, s mire a Live átalakulása novemberre teljesen befejeződik, már nem találkozunk ilyen hibákkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról