Szerző: Bizó Dániel

2010. június 9. 14:04

SAP támogatás az Oracle adatbázis-gépéhez

Az SAP alkalmazások és az Exadata összeboronálásán dolgozik az SAP és az Oracle. A két cég olyan vállalatokat jelentkezését várja, akiket érdekelne az SAP-Exadata párosítás, így ezek közül valószínűleg többen tesztelési lehetőséghez juthatnak.

Az SAP és az Oracle hosszú hónapok alapos tesztelését követően március végével közölte, hogy immár Oracle Database 11g R2 adatbázis-kezelővel is használhatóak az SAP alkalmazások, miután a német cég minősítette azt. Ezzel az SAP ügyfelek is megkezdhetik a frissítést a Database 11g generációra, az SAP ugyanis hagyományosan csak az R2 kiadásokat minősíti be, hogy csökkentse saját és ügyfelei költségeit és kockázatát. A 11g R2 tavaly szeptemberben jelent meg, vagyis mintegy további 7 hónapot vett igénybe a kitesztelés.

Érdemes tudni, hogy kizárólag az SAP Kernel 6.40, 7.x és magasabb verzióra építő termékekre vonatkozik ez a vállalás, és egyelőre csak a meghatározó UNIX-platformokon és x86-64 Linuxon. A minősítés x86-64 Windows és PA-RISC HP-UX platformokhoz még év közepe előtt érkezik, míg az itaniumos Windows támogatása egyelőre nem eldöntött. Érdemes tudni, hogy x86-64 architektúrán kívül a Linuxot nem támogatja többé sem az SAP, sem az Oracle, így a Itanium és a Power kiesett a pikszisből.

Ezzel azonban nem áll le a munka, a korábban ígérteknek megfelelően folynak tovább a tesztelések, hogy a 11g R2 alapjain további képességekhez is jussanak az SAP ügyfelek. Ezek közé tartozik az Automatic Storage Management és annak klaszter fájlrendszerének (CFS) validációja SAP környezetben, és ezzel válik lehetségessé az Exadata adatábázis-gép támogatása is. A két cég várakozásai szerint az SAP minősítését 2011 elejére kaphatja meg az Exadata V2.  amelyet tavaly szeptemberben jelentett be az Oracle és a Sun. Az Oracle igyekszik felmérni az igényeket is, így azok az SAP ügyfelek, akiket érdekel az Exadata alkalmazása, jelezhetik ezt, néhány alapvető technikai információ megádását követően. Ez garantálja, hogy később azonnal megkapják a legfrissebb információkat, és esetleg tesztelésre is kiválasztják őket a cégek.

Az Exadatával az Oracle természetesen mi mást ígérne az SAP felhasználóknak, mint extrém adatbázis-kezelési teljesítmény tranzakcionális és adattárházas analitikai feladatok alatt egyaránt, miközben ezt a két területet egyetlen integrált fürtre lehet konszolidálni. Az Exadata V2 egy Xeon adatbázis-szerverekből és tárolószerverekből álló integrált, előre felkonfigurált RAC, amelyben Infiniband összeköttetés biztosítja az adatok gyors áramlását. A nagy IO-sebességért Flash cache felel, tárolószerverenként 384 GB, amely 75 ezer IOPS-ra képes, így egy teljes rack kiépítettségben (14 szerver, 5,3 TB kapacitás) az 1 millió IOPS-ot is eléri a nyers teljesítmény, ami különösen OLTP-alkalmazásoknál jelenthet hatalmas változást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról