:

Szerző: Bizó Dániel

2010. június 9. 11:25

Folytatódhat a SPARC-szövetség

A világszerte több százezer SPARC szerver üzemel, szinte kivétel nélkül Solarist futtatva. Ez a világ legnagyobb működő UNIX-bázisa, mégis, jövőjük a leginkább bizonytalan más platformokhoz képest. A Fujitsu és az Oracle a következő egy-két hónap során hozhatják meg a döntést a platform jelenleg homályos jövőjéről.

Az Oracle-Sun összeolvadás kapcsán a legfontosabb kérdés természetesen az, hogy mi lesz a SPARC architektúra jövője. Az Oracle megörökölte a Sun Fujitsuval kötött megállapodását, amelynek értelmében 2007 és 2012 között egyesítik közép- és felsőkategóriás SPARC-szervereiket - ez az úgynevezett Advanced Product Line, vagyis APL. Ez az APL megoldás tehát végéhez közeledik, hiszen 2011 elején érkezik a Fujitsutól a négymagos, Jupiter kódnéven ismert SPARC64 VII chip utolsó frissítése, amely lényegében csak egy ráncfelvarrás. A következő év, 2012 már új SPARC gépekre szomjazik, a kritikus rendszerek területén közelinek számító horizont ellenére azonban egyelőre nem látszik, mi lesz a nagyobb SPARC-installációk jövője.

Az Oracle megjelenésével ugyanis extra bizonytalanság jelent meg az APL körül, amit tovább rontott, hogy az európai versenyjogi vizsgálat miatt a vártnál több mint fél évvel elhúzódott a Sun felvásárlásának jóváhagyása. Ez gyakorlatilag ellehetetlenítette, hogy a vállalatok szót értsenek. A HWSW ismeretei szerint a Sun már korában is azt kifogásolta, hogy a Fujitsu nem hajlandó hosszútávú termékterv mellett elköteleznie magát, és ezért az amerikai cég belekényszerül a saját skálázódó rendszerek fejlesztéseibe, miközben a Fujitsu a Sun oldalán hiányolta az elkötelezettséget a közös termékvonal irányában, egyedül ugyanis nem garantálja, hogy folytatni fogja azt.

A lényeg, hogy egyelőre nem látni, mi következik a 2011-ben frissülő APL, vagyis az M-sorozatú szerverek után. Januárban az Oracle megerősítette, hogy három, egy új mikroarchitektúrára épülő processzorgeneráció fejlesztései folynak párhuzamosan, a még idén megjelenő Niagara 3 (UltraSPARC T3) chipen túlmutatóan. amelyek közül kettő láthatóan a Niagara vonalba illeszkedik, egy pedig a nagygépes igények kielégítését célozza meg. Ez a 28 nanométeres csíkszélességre tervezett processzor 2012-ben jelenhet meg legkorábban, vagyis mikorra az APL kifut, és szükség volna rá.

Ez bár az elmúlt évek tükrében hatalmas kockázattal jár, a Fujitsu számára azt üzente, hogy az integrált hardver-szoftver megoldások eladásában utazó Oracle nem fog igényt tartani az APL2 generációra. Idén március végén még maga Reger József, a Fujitsu magyar származású műszaki vezérigazgatója sem volt tisztában azzal, hogy valójában mi is az Oracle álláspontja, és mi lesz az APL2 jövője, és közölte, hogy az Oracle kihátrálásával a Fujitsu is szanálja a SPARC termékeket, és teljes erővel az x86-os architektúrára koncentrál. Mind a volt Sun, mind a Fujitsu berkein belül azt lehetett érezni a közelmúltig, hogy már nem valószínű az APL2 megszületése. A hivatalos bejelentés azonban továbbra is várat magára, ugyanakkor az idő nyomása miatt ez valószínűleg még idén bekövetkezik.

Ezt erősíti az is, hogy a Fujitsu elnöke, Jamamoto Maszami a Wall Street Journalnek adott egy interjújában beszélt arról is, hogy a két vállalat hamarosan döntésre jut. Jamamoto szavai azonban váratlanul pozitívak az eddig kiszivárgott információk és vélemények hangulatához képest. Jamamoto szerint ugyanis a japán cég globális szerverpiaci terjeszkedésében az Oracle is meghatározó szerepet játszik majd, és a két vállalat közel jár ahhoz, hogy fenntartsák meglévő együttműködésüket. Az elnök ennél is tovább ment, és úgy fogalmazott a pénzügyi lapnak, hogy a két cég egyesíti "az Oracle alkalmazások terén mutatott erősségét a SPARC processzorokra épülő Fujitsu hardverekkel".

Mindez egyértelműen arra utal, hogy valamilyen formában lesz APL2, a részletekért azonban még néhány hónap türelemmel kell lennünk - a korábbinál egy átfogóbb, mélyebb stratégiai megállapodás ésszerű volna, mivel az eredetileg csak a Sun szoftvereire ácsingózó Oracle elvégre tanúbizonyságát adta, nem érdeklik a hardverek...

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.