:

Szerző: Bizó Dániel

2010. június 7. 12:05

Európában is megindult a mészárlás a Sunnál

További elbocsátásokat jelentett be az Oracle a Sun integrációja kapcsán, amely elsősorban Európát és Ázsiát érinti. A vállalat nem közölte, mennyivel tervezi leépíteni munkaerő állományát, de a várható költségek alapján több ezer állás szűnhet meg.

Az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdefelügyelet számára benyújtott dokumentumában az Oracle arról tájékoztatott múlt hét pénteken, hogy a Sun integrációját célzó átszervezéseket Amerika után kiterjeszti Európára és Ázsiára is. A cég becslése szerint a Sun Plan néven futó program kiterjesztése mintegy 550-650 millió dollárnak megfelelő végkielégítési költséggel jár majd, ami alapján az elbocsátások nagysága több ezer emberre is rúghat. Az integráció előtt világszerte mintegy 27 ezer alkalmazottal rendelkezett a Sun Microsystems, vagyis a jelentős elbocsátások várhatóak. Az Oracle nem közölt számokat a létszámleépítések tervezett nagyságáról.

Ekkora összegből két évvel ezelőtt egy nagyjából 6 ezer fős leépítésbe kezdett az akkor még függetlenül működő Sun. Az Oracle a Sun Plan részeként egy nagyjából 2-3 ezer fős leépítést az előző negyedévben már végrehajtott az Egyesült Államokban, így a mostani csökkentés a globális Sun szervezet munkaerejének nagyjából negyedére rúghat. Mivel ez Európára és Ázsiára koncentrálódik, így a nagyobb európai országokban drámai mértékű elbocsátások várhatóak, valamint tovább erősödhet az egyes területek, mint például a marketing, beszerzés, műszaki támogatás, regionális központosítása is, ahogyan a volt Sun-leányok működését bevonják az Oracle ernyője alá. A magyar szervezetnél egyelőre nem tudnak leépítésekről, az Oracle hivatalosan pedig nem kommentálja a bejelentést. A cég május 28-án kezdte el értesíteni elbocsátásra kijelölt alkalmazottait.

A leépítéseket a összeolvadást követően létrejövő redundancia mellett többek közt az is generálja, hogy az Oracle szűkíti és fókuszálja a Sun szoftver- és szerverkínálatát, egyelőre az x86-os architektúrán. A szoftveróriást ugyanis deklaráltan az ügyfeleknek szállított átfogó, integrált üzleti megoldás egy elemeként érdeklik a szerverek, a vasak eladása nem. Mindez már meglátszik a cég piaci teljesítményén is, a Gartner adatai alapján az első negyedévben a magyar Sun szervereladások nagyjából harmadára estek vissza tavalyhoz képest. A stratégia részeként az Oracle a jövőben kizárólag néhány Intel Xeon alapú szervert fog a kínálatában tartani, és szakít az AMD-s termékcsaláddal. Az Oracle vezette integrált megoldások házon belüli kiszolgálása gyakorlatilag a Sun korábbi működésének teljes átalakítását igénylik, beleértve az értékesítést, marketinget, vagy a terméktámogatást.

A Sun Plan európai és ázsiai részének várható teljes költsége 675 és 825 millió dollár közé esik majd megtakarítás, így az éves szinten elérhető megtakarítások nagysága az ilyen programok esetében megszokottaknak megfelelően valószínűleg ennél némileg magasabb is lehet. Ez azt jelenti, hogy a Sun Plan globálisan, az Egyesült Államokkal együtt évente mintegy 1 milliárd dollárral csökkentette a néhai Sun szervezetének működési költségeit. Egyes elemzői vélemények szerint az integráció kiteljesedésére a volt Sun alkalmazottak felét fogja kirúgni az Oracle, ami összesen 13-14 ezer főt is jelenthet, a 2008 és 2009 során szélnek eresztett 8-9 ezer alkalmazotton túl. Korábban, aAz összeolvadás kapcsán Larry Ellison, az Oracle vezetője arról beszélt, hogy az értékesítés növelésével kívánja nyereségessé tenni a Sun tevékenységét, és egy alkalommal felháborodottan utasította vissza a drasztikus leépítésekre irányuló feltételezéseket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.