Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 3. 10:32

Már nem a fájlcsere a legnagyobb adatzabáló a neten

A Cisco Systems szerint 2010-ben már nem a fájlcsere, hanem a videózás adja a legnagyobb forgalmat az interneten. 2014-re a videózás terjedése miatt négyszeresére nő a világhálón forgalmazott adatmennyiség. A mobil videó a legforróbb.

A Cisco évente frissített Visual Networking Index jelentése szerint 2014-re négyszeresére emelkedik az internet adatforgalma, elsősorban a különféle típusú videós tartalmak sebes térnyerése miatt. Tavaly 45 százalékkal 176 exabájtra, vagyis 176 millió terabájtra emelkedett a teljes internetes forgalom

A hálózatieszköz-gyártó előrejelzése alapján 2010 lesz hosszú évek után az első, amikor nem a fájlcserélő hálózatok viszik el a forgalom javát, hanem az internetes videózás, amelynek természetesen számtalan formája van a sima videoletöltéstől kezdve a streamingen át egészen az IPTV-ig. Az elmúlt évek alatt az internetes forgalom legnagyobb részét a P2P adta, azonban mára az internetes videózás sávszélesség-igénye nagyobb, ami főképp az egyre több helyen elérhető HD tartalmaknak köszönhető. Az év végére világszerte 1 milliárdra rúg azok száma, akik az interneten át videót néznek majd.

Internethasználat (exabájt/hó)\"\"

Eközben persze a P2P fájlcserélő hálózatok is fejlődnek, a forgalmuk havi 3,5 millió terabájtról 7,3 millióra emelkedik 2014-re. A Ciscónál úgy számolnak, 2014-ben havonta 63,9 exabájt, vagyis 63,9 millió terabájt lesz az internet adatforgalma, ami egész évre vetítve 767 exabájtot jelent. Ennek több mint felét adják majd a videók a Cisco szerint. Ha valaki az összes videót meg szeretné nézni, ami 2014-ben az interneten utazik, 72 millió évet kellene a képernyő előtt töltenie, számította ki valaki a Ciscónál.

Lakossági internethasználat (exabájt/hó)\"\"

Az internetes videózás nem csak a lakossági, hanem a vállalati körben is egyre népszerűbb lesz az olyan felhasználási területeknek köszönhetően mint a HD videokonferencia. A legnagyobb fejlődést azonban a mobil adatforgalomban várja a Cisco, ahol 2014-ig minden évben duplázódás várható. 2014-ben a mobil adatforgalom havonta 3,6 millió terabájtot tesz majd ki, ennek 66 százalékát adják majd a videók a Cisco szerint. A Cisco Visual Networking Indexben szereplő alkalmazási területek közül a mobil videó számíthat a legnagyobb növekedésre az elkövetkező négy év során, átlagban 131 százalékos lesz a forgalom bővülése évente.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról