Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 1. 08:31

A Google Reader is búcsúzik az IE6-tól

Tovább folytatódik a régi boszorkányüldözése, legalábbis, ami a Google-t illeti. Az online óriás azonban ugyanolyan keményen bánik saját böngészőjének korábbi változataival, mint az őskövületnek számító Internet Explorer 6-tal.

Június 1-étől a Google Reader RSS-olvasó szolgáltatása nem támogatja tovább  a régebbi böngészőket. Régi alatt természetesen az Internet Explorert kell érteni, ami immár 9 éve, 2001 óta kísérti az internetezőket, de a kosárba került a Mozilla Firefox 1.x és 2.x, a Safari 2.x és 3.x, illetve a Google saját böngészőjének 4.x-nél régebbi verziója is.

A Google Reader működése összetett, s a funkciók fejlődéséhez szükség van az új böngészők teljesítményelőnyére, illetve azokra a képességekre, amik az utóbbi 1-2 évben váltak fontossá, például a HTML5 megoldások. Ahogyan a korábbi, ehhez hasonló bejelentés esetén, itt is arra lehet számítani, hogy maga a felület elérhető marad az elavult böngészők alatt is, de egyes új funkciók már nem lesznek ott elérhetőek, illetve a régiek közül is néhánytól el kell búcsúzni. Emellett a Google folyamatosan arra figyelmezteti majd felületein a felhasználókat, hogy frissítsenek egy újabb böngészőre.

A Google tolja az új böngészők szekerét

A napokban egyébként még a Facebookon is komoly reklámkampány indult a Chrome népszerűsítésére, de az internetezők lépten-nyomon találkozhatnak a Google böngészőjének hirdetésével a keresőben, a YouTube-ban és egyéb Google felületeken. Az eredmény pedig nem marad el, hiszen folyamatosan növekszik a Chrome-ot választók aránya. Magyarországon a Rankings.hu statisztikái szerint május elején már 7,83 százalékos részesedést ért el a Google böngészője, miközben az Internet Explorer tovább zuhan, s az összes verzió már csak 32,91 százaléknyi felhasználót győz meg. Vezető pozícióban továbbra is a Firefox áll, s halvány növekedéssel sikerült 54,95 százalékig kapaszkodnia.

A Google újabb döntésének viszont a magyar internetezőkre komoly hatása nincs, hisz a felhasználók alig 6,1 százaléka futtatja a jövőben nem támogatott böngésző verziók valamelyikét. Ebből természetesen a 6-os IE a legjelentősebb, amit még mindig a gépek 4,75 százalékán használnak, míg a régi Firefox, Chrome és Safari verziók aránya elhanyagolható. A Chrome esetében az automatikus frissítés funkció miatt szinte a teljes felhasználói bázis mindig a legfrissebb változatot használja.

Egyre többen állnak ki a sorból

E nélkül a megoldás nélkül bizonyára nagyobb lenne a szórás, hiszen a támogatásból kizártak listáján van például a 2009 szeptemberében, azaz alig 8 hónapja megjelent Chrome 3 is. A közelmúltban az elavult böngészőket, de fejlett webes szolgáltatásokat használók nagy része viszont bizonyára váltott, hisz a Readert megelőzően a Google Docs és a YouTube, Facebook, Digg esetében is ugyanez történt, illetve idén valamikor a Gmail is elbúcsúzik az IE6-tól.

Magyarországgal ellentétben a teljes globális piacon talán nagyobb port kavar minden ilyen bejelentés.A Net Applications böngészőstatisztikái szerint a világinternethasználóinak több mint 17 százaléka futtatja még az IE6-ot, így az még mindig a második legnépszerűbb böngészőverzió a teljes piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról