Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 31. 13:17

A magyar Vodafone-nál is lesz olcsó androidos mobil

Magyarországon is elérhető lesz a Vodafone kínálatában a kínai Huawei által gyártott, egyszerűen csak Vodafone 845 névre keresztelt okostelefon, amelyet kimondottan a belépő kategóriába szánnak.

HIRDETÉS

A Vodafone 845 egy olcsó androidos mobil, ehhez mértek a hardver képességei is. Az érintőképernyő csak 2,8 hüvelykes, felbontása mindössze 320x240 pixel. A 128 megabájt RAM mellett 512 megabájt flash háttértár kapott helyet, amelyet microSD kártyával bővíthet a tulajdonos. HSPA hálózazon legfeljebb 3,6 Mbps sebességű letöltésre van lehetőség, a Wi-Fi szabványok közül pedig csak a 802.11b/g támogatott. A Bluetooth (2.0 ADR) és a GPS azért megtalálható a specifikációk között, az FM-rádió azonban kimaradt a sorból.

A telefon hátoldalára egy 3 megapixeles autofókuszos kamerát álmodtak a Huawei mérnökei, amely videók rögzítésére is képes - a manapság mobilokon is egyre népszerűbb 720p felbontásról ne is álmodozzunk. Az 1200 mAh kapacitású akkumulátort USB-porton keresztül lehet majd tölteni, a kis felbontású kijelző és a vélhetően nem túl izgága processzor miatt az üzemidő akár jobb is lehet az átlagosnál, persze ez a felhasználótól is függ.

\"\"

A készüléken a Google Android jelenleg elérhető leggyorsabb, 2.1-es változata fut majd, hogy ezt a Vodafone megpróbálja-e egyedivé tenni, vagy hogy milyen extra szoftverek járnak a készülékhez azt egyelőre nem tudni, de nem lennénk meglepődve, ha a költségtakarékosság érdekében a \"gyári\" operációs rendszeren kívül más nem lenne a Vodafone 845-re telepítve. Szerencsére a Google Android Marketen ma már 50 ezernél is több alkalmazás érhető el, igaz, Magyarországról továbbra is csak az ingyenesek, de azért ezek között is találni számos hasznos segédprogramot és látványos játékot.

A Vodafone 845 itthon a szintén Huawei által gyártott T-Mobile Pulse piaci ellenfele lehet, amely egyébként a napokban kapta meg az Android 2.1 frissítést. A T-Mobile készülék ára jelenleg feltöltőkártyás konstrukcióban 49900 forint, várhatóan a Vodafone 845 ára is ezen a környéken mozog majd. Az újdonság várhatóan június-július táján jelenik meg a szolgáltató kínálatában.

a címlapról