Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 31. 08:34

Kedvező árú tuningchipek az Inteltől

Két új tuningprocesszort mutatott be csendben az Intel, a Core i5-655K és a Core i7-875K egyaránt a gépükből a maximális teljesítményt kisajtoló otthoni felhasználókat célozza.

A két új chip közös jellemzője, hogy feloldották bennük a szorzózárat, így akár névlegesnél jóval magasabb órajelen is járathatják őket a tulajdonosaik. A Core i7-875K még a 45 nanométeres csíkszélességű Lynnfield magra épül, azaz a Nehalem mikroarchitektúrára. A lapka lényegében a négymagos, nyolc programszál párhuzamos futtatására képes, 2,93 GHz-es névleges órajelen működő Core i7-870 szorzózár nélküli változata.

A Core i5-655K már a legújabb, 32 nanométeres gyártástechnológiával készül. A Core i5-650 szorzózár nélküli változata kétmagos, de a Hyper-Threadingnek köszönhetően négy utasításszálat kezel egy időben, integrált grafikus vezérlőt is tartalmaz és 3,2 GHz-es névleges órajelen működik. A processzorokban nem csak a szorzózárat oldotta fel az Intel, a maximális tápfeszültséget és áramot sem korlátozza, valamint az integrált DDR3 memóriavezérlő órajelét is szabadon lehet állítani.

\"\"\"\"

A processzorokban rejlő tuningpotenciál pestiesen szólva nem semmi, a Hardware Canucks tesztje szerint a core i5-655K akár 6 GHz körüli órajelre is képes, a Core i7-875K ennél azért gyengébben teljesített, de a 4,7 GHz-es órajel elismerésre méltó teljesítmény egy 45 nanométeres chiptől. Az extrém tuninghoz folyékony nitrogénes hűtést használtak. Léghűtéssel előbbi chip 4,5 GHz-es stabil órajelet ért el, utóbbit 4 GHz-ig lehetett húzni.

Az Intel mindenkori asztali csúcsmodelljei, az Extreme Edition lapkák 1000 dolláros listaáron kelletik magukat a boltok polcain, ezekhez képest szinte ajándéknak számít a Core i5-655K és a Core i7-875K a maga 216 és 342 dolláros listaárával, ami napi árfolyamon 48 és 76 ezer forintot jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról