Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Bizonytalanság fékezi a Novellt

Bodnár Ádám, 2010. május 28. 10:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A gazdaság élénkül, az informatikai vállalatok sorra javuló teljesítményről számolnak be, a Novell azonban csökkenő bevételt jelentett az április 30-án zárult negyedévben. A korábban meghozott átszervezéseknek és költségcsökkentéseknek köszönhetően a profit azonban némileg emelkedett.

hirdetés

Az eladás szélén álló Novell egyelőre nem tud profitálni a gazdaság élénküléséből, a cég bevétele a tavalyi 215 millió dollárról 204 millió dollárra olvadt, pedig az árfolyamhatás is a Novellt segítette. A nettó profit eközben 15,6 millió dollárról 19,9 millió dollárra emelkedett, amelyet a termékfejlesztésre fordított kiadások csökkentésével magyarázott az elemzők és befektetők részére rendezett telefonos konferenciahíváson Dana Russel pénzügyi vezető.

Már a Linux sem fogy úgy mint régen

Mindenképp figyelemre méltó, hogy a Novell korábban rendkívül dinamikusan tudta növelni a Linuxból származó forgalmát, ez azonban most 4 százalékkal csökkent éves összehasonlításban és 36 millió dollárt tett ki. Összehasonlításképp: a legnagyobb rivális Red Hat legutóbbi pénzügyi negyedévében 18 százalékos bevételnövekedést ért el, az IDC szerint pedig a Linux-szerverek piaca az első naptári negyedévben 36 százalékkal emelkedett, vagyis a Novell kétségtelenül teret vesztett a Linux-piacon.

Ennek magyarázata Dana Russel szerint, hogy a 2006-ban a Microsofttal kötött megállapodás részeként kiosztott SUSE Linux Enterprise Server kuponok első hulláma "lejárt". Amint arról a HWSW is beszámolt, az egyezség részeként a redmondi cég több tízezer SUSE Linux Enterprise Server licencet vásárolt az évek során, amelyeket olyan ügyfelei kaphattak meg, amelyek valamilyen feladatra Linuxot akartak használni zömmel Windows-alapú környezetükben. A Microsoft szerint összesen 475 ügyfele élt a lehetőséggel eddig. Ez egyébként azt is jelenti, hogy a Novell SUSE Linux Enterprise Servernek eddig a Microsoft volt az egyik legnagyobb vásárlója.

Biztonság, rendszerfelügyelet

A Linuxnál némileg jobb teljesítményt nyújtott az Identity, Access and Compliance Management részleg, amely a Novell biztonsági termékeinek (pl. Identity Manager, Access Manager, Sentinel, SecureLogin) fejlesztését és értékesítését végzi. A területen 9 százalékkal 30 millió dollárra tudta növelni bevételét a vállalat, azonban a jövőbeli kilátásokat itt is beárnyékolja, hogy a megrendelések 12 százalékkal csökkentek, amit a Novell a piaci bizonytalansággal magyaráz. A cég hamarosan piacra dobja az Identity Manager 4-et, amelytől nagy sikereket vár.

A Novell stratégiájának központi részévé vált az elmúlt években a rendszerfelügyelet, ezt a tevékenységet a PlateSpin és a Managed Objects felvásárlásával erősítette meg a vállalat. A cél egy átfogó felügyeleti portfólió létrehozása, amely segítséget nyújt az ügyfelek számára saját  adatközpontjuk menedzselésére az informatika és az üzlet szintjén egyaránt. A Systems and Resource Management részleg 40 millió dollár bevételt termelt a legutóbbi negyedévben, ami éves szinten stagnálást jelent. A vállalat sokat vár a hamarosan érkező Cloud Managertől, amely az összes elterjedt hypervisort és hardverplatformot támogató .

A Collaboration Soutions részleg 72 millió dolláros forgalmat tudott felmutatni, ami 9 százalékos csökkenést jelent. A csoportmunka-támogató szoftverek (GroupWise, Teaming + Conferencing) forgalma közel negyedével esett, az Open Enterprise Serverből és NetWareből származó bevétel, amely a divízió több mint felét adja, több mint 6 százalékkal esett vissza éves összehasonlításban. Dana Russel elmondása szerint ezen a területen megrendelések csökkenése a jövőben is folytatódni fog, ami leginkább az egykor piacvezető NetWare nyugdíjazásának köszönhető.

Az eladás küszöbén

A Novell eladása a küszöbön áll. A vállalat márciusban már kapott egy 2 milliárd dolláros készpénzes ajánlatot az Elliott Associates tőkebefektetési cégtől, azonban ezt elutasította, mivel túl alacsonynak találta. A cég egyúttal közölte, hogy az igazgatótanács felhatalmazást adott más stratégiai alternatívák kidolgozására, aminek célja, hogy megtalálják a részvényesek számára legnagyobb hasznot hozó lehetőséget, amibe beleértendő a vállalat eladása is.

A Wall Street Journal bennfentes forrásokra hivatkozva a múlt héten azt írta, közel 20 vevő jelentkezett a Novellért, az ajánlatokat pedig ezen a héten értékeli ki a vállalat, így a felvásárlás bejelentése valószínűleg a közeljövőben megtörténik. A legtöbb iparági elemző szerint a Novellt nem egy másik informatikai cég veszi meg, hanem valószínűleg egy kockázati befektető kezébe kerül, amely darabonként fogja értékesíteni az egyes tevékenységeket.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.