Szerző: Dojcsák Dániel

2010. május 20. 11:15

A Google újra feltalálja a webet

A Google I/O konferencia keretében a Google a nagy bejelentések, leleplezések mellett kiváló alkalmat teremtett magának arra is, hogy megrajzolja, hogyan képzeli el a webet a jövőben. Az elsődleges fókusz tegnap a webes videón volt, de a natív alkalmazások és a webes alkalmazások csatája is egy érdekes terület.

A Chrome OS egy operációs rendszer, aminek alkalmazásokra van szüksége. A Google értelmezésében ezek csakis webes alkalmazások lehetnek, amik böngészőben futnak, s ehhez ugyan a technológiai háttér már rendelkezésre áll, de a felhasználók számára továbbra is nehezen értelmezhető a terület. A webes cég szerint a kényelemhez és a használhatósághoz az kell, hogy a kezelőfelület is úgy viselkedjen, mint ahogy az emberek az asztali alkalmazásokban megszokták, illetve szükség van egy piactérre, ahol kedvükre böngészhetnek a webalkalmazások között.

A felhasználóknak szüksége lehet képszerkesztőre, médialejátszóra, dokumentumkezelőre, levelezőre, játékokra vagy hírolvasóra. Ezeket most hosszas kutakodás után lehet összehalászni, ráadásul a megjelenítés továbbra is a weboldal érzetet erősíti. Az új web érdekében a Google már eddig is sok mindent megtett, tolta a HTML5-öt, szabaddá tette a VP8 videokodeket, illetve belehajszolta a böngészőgyártókat a JavaScript-teljesítmény növelésébe. A tegnapi bejelentéssorozatban pedig bemutatta a webes alkalmazások jövőbeni gyűjtőhelyét, a Chrome Web Store-t.

Chrome-felhasználók előnyben

A piactér leginkább a Mozilla Add-on tárához hasonlítható, tematikusan összegyűjtve böngészhetőek majd a különböző webes szolgáltatások, amiket \"feltelepítve\" egyfajta szuper-könyvjelzőt hozhatunk létre a Chrome-ban. A telepítés ebben az esetben nem a program installálását jelenti, hiszen az a weben fut, hanem beágyazását a böngésző kezelőfelületébe. A hozzáadott alkalmazások egy speciális böngészőfülként jelennek majd meg, elkülönülve a normál webes tartalmaktól, illetve a web appok képesek lesznek a böngésző funkcióit használni helyi tárolásra, a felhasználó földrajzi helyzetének meghatározására vagy éppen értesítések megjelenítésére. sőt adott esetben a böngészőn túl, az operációs rendszerrel is tudnak a programok integrálódni.

\"\"

Mivel az alkalmazások valójában webes szolgáltatások, ezért bármely böngészőben működnek majd, keresésre, válogatásra a Chrome Web Store tökéletes lesz Firefox-, Safari- vagy IE9- felhasználóknak is, a Chrome-ot választók viszont extra funkciókat is kapnak. Az alkalmazás-piactéren lesznek fizetős programok is, bár az üzleti modellről egyelőre még nem derültek ki. Akik a Chrome nyílt forrású fejlesztői változatát, a Chromiumot használják, azok a legfrissebb verzió telepítése után ki is próbálhatják a webes alkalmazások telepítését. Egyelőre nem tudni, mikor indul el a Chrome Web Store, de a Google ígérete szerint nagyon hamar 70 országból, 40 nyelven lesz elérhető.

Több stílust

A Google az alkalmazások erősítése mellett hadat üzent az unalmas, egysíkú webes betűkészletnek, ezért létrehozta a Google Font Directory-t, ahol már jelenleg is 18 különböző, nyílt forrású, szabadon használható betűtípus vár felhasználóira. A webes tipográfia fényévekkel el van maradva a nyomtatott és az elektronikus sajtó gyakorlatától, ami annak köszönhető, hogy a böngészőkben csak a HTML-ben definiált betűtípusok jelennek meg helyesen. A CSS3 specifikációjában azonban már szerepel a webes betűkészletek támogatása, amivel könnyedén feldobható a tartalmak stílusa. A megfelelő kódrészlet CSS-ben való elhelyezése után a  böngésző felismeri a betűtípust, s amennyiben még nem történt meg, akkor letölti azt a weboldallal együtt.

Ez itt nem egy kép, ez egy szöveg.

Természetesen nem a Google az egyetlen, aki betűtípusokat kínál, de egyelőre ez a módszer tűnik a legegyszerűbbnek, hiszen egyetlen HTML-kód beillesztésével használhatóak a távol tárolt fontok.

Lassú víz partot mos?

A web megújításában a harmadik fontos bejelentés tegnap a Google Wave megnyitása volt a publikum előtt. Az egy éve bejelentett kommunikációs szolgáltatás egyelőre csúfos kudarcnak tűnik, bár a Google megpróbálta sulykolni, hogy az emberek elkezdték használni, illetve az új API-k révén egyre szebb, jobb és okosabb lesz a rendszer. Mindenesetre az eddig csak meghívóval szerezhető hozzáférés egyszerűsödött, s mostantól bármely Google-fiókkal rendelkező internetező beléphet és használhatja kedvére. A Wave bekerült a Google Apps csomagba is, így a vállalati felhasználók is megismerkedhetnek vele.

Ezen túl bármilyen e-mail címet hozzáadhatunk egy Wave-hez, bárkit meghívhatunk, s ha az illető rendelkezik bármilyen Google-azonosítóval, akkor csatlakozni is tud. A rendszer használata viszont továbbra sem tűnik forradalminak. A potenciál mindig is megvolt benne, de a felhasználók nem fogadták be. Az óriás lelkesedés ellenére a HWSW tesztjéből is úgy látszik, hogy itthon egy szikra volt csak a Wave. A start után pár hétig a legelszántabbak próbálták használni, de a fiókba most benézve az látszik, hogy a több száz felhasználós Wave-eken belül is az utolsó frissítések tavaly decemberben, esetleg idén januárban voltak, s akkor is már csak 1-1 felhasználó bohóckodott csak.

A Wave beemelése az alapvető Google szolgáltatások közé viszont adhat egy új lendületet. Ahogyan a Gmail is behúzta a Google Talkot, vagy a Calendart, Readert, úgy a Wave is számíthat valós érdeklődésre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról