:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. május 19. 17:02

Kilencmillióval több iPhone és Android mobil fogyott

Rohamtempóban növekszik az okostelefonok piaca, 2009 első negyedévében még csak 36 millió, idén az első három hónapban már 54 millió talált gazdára, derül ki a Gartner legfrissebb jelentéséből. Vezető pozícióban továbbra is a Symbian van, a további sorrend pedig Blackberry, iPhone, Android, Windows Mobile.

A Google operációs rendszerével ellátott mobilok és az iPhone eladásai egyaránt ugrásszerűen nőttek az elmúlt évben. 2009 első negyedévében még csak 575 ezer androidos mobil és 3,8 millió iPhone fogyott, idén viszont az előbbiből már 5,2 millió, utóbbiból 8,3 millió darab került a vásárlókhoz. Ezzel az ugrással a két operációs rendszert futtató készülékek már a teljes piac negyedét adják.

A Blackberry is népszerű

Ugyan egy hajszálnyit veszített a részesedéséből, de a tavaly év eleji 7,5 milliós darabszám után idén az első három hónapban már 10,5 millió készüléket adott el a Research in Motion is, amivel egyébként a teljes mobil készülékpiacon sikerült kiszorítania a Motorolát az ötödik helyről. A közeljövő biztató lehet a gyártó számára, ugyanis a hamarosan érkező új Blackberry OS biztosan további figyelmet vonz az Amerikában népszerű márkához.

\"\"

Eközben a Symbian további 4,5 százalékot veszített részesedéséből, igaz ez azt jelenti, hogy a tavalyi első negyedévhez képest is 6,2 millióval több okostelefonon futott a Nokia által preferált operációs rendszer. Ezt a számot leginkább az üzleti Nokia telefonok eladásai tolják, de idén, amikor már a fogyasztói piacot is elárasztották az okostelefonok, biztosan újabb sokk éri a Symbiant, hiába az év második felében megjelenő új változat. Az Android most kezd elemében lenni, az iPhone eladások pedig biztosan megugranak a harmadik negyedévtől, amikor az Apple útnak indítja az iPhone 4G-t és ezzel párhuzamosan kiadja a szoftver 4.0 verzióját.

iPhone vs. Android

Az iPhone és az Android versenyében azonban még kérdéses, hogy ki kerül ki győztesnét. Az elmúlt évben az Android nőtt nagyobbat, de darabszámban sincs már túlzottan lemaradva a Google operációs rendszere. Míg az iPhone egy év alatt, az első negyedévre vetítve, 4,9 millió darabos növekedést ért el, addig androidos mobilból 4,3 millióval több fogyott. Ezzel egyelőre csak a Windows Mobile-t sikerült maga mögé utasítania, de ha idén hasonló ütemben nő az androidos készülékekre a kereslet, akkor 2011-re akár a RIM Blackberry-t is befoghatja.

Az IDC januári előrejelzése szerint hosszú távon az Androidnak áll a zászló. az elemzőcég arra számít, hogy 2013-ra az okostelefonok piaca 391 millió darabra emelkedik, ezek közül 132 millión fut majd Symbian, 68 millión Android, 66 millión Blackberry OS, 51 millión Windows Mobile, 49 millión pedig iPhone OS.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.