Szerző: Koi Tamás

2010. május 19. 16:15

Még mindig a Blu-ray miatt vonzó a PlayStation 3

Nem elég exkluzív tartalmakkal megjelenni a platformon ahhoz, hogy sikeres legyen, legalábbis ez az egyik tanulsága annak a felmérésnek, melyet potenciális PlayStation 3 vásárlók közérben végeztek.

A Nielsen Games friss kutatásának eredményei szerint a vásárlók továbbra is elsősorban egy full-extrás Blu-ray lejátszóként tekintenek a Sony 2006-ban piacra dobott konzolgépére, a PlayStation 3-ra. A kezdetben méregdrága szórakoztatóelektronikai eszközként létező videojáték ma már igazi tömegtermék, de a potenciális vásárlókat továbbra sem elsősorban a játékok vonzzák, de legalábbis nem egy adott játék - a PlayStation 3-ra készül exkluzív húzócímek tehát ritkán tudják látványosan előremozdítani a Sony szekerét.

A kutatócég a God of War III című, kizárólag PS3 platformra kiadott exkluzív videojáték megjelenése kapcsán végzett felméréseket a vásárlók preferenciáiról: több hét leforgása alatt hétszáz potenciális PS3-vásárlót kérdeztek meg a legkülönfélébb korosztályokban. A vásárlóknak rangsorolniuk kellett különböző szempontokat, melyek közrejátszanak a döntésükben - az ez alapján összeállt lista szerint a potenciális vevők továbbra is leginkább a játékgép Blu-ray lejátszási képességei miatt vásárolnának PS3-at.

A kérdőívben a válaszadók 65 százaléka jelölte meg elsődleges fontosságúnak ezt a képességet, ezután az árcsökkentések révén jelentősen mérséklődött fogyasztói ár következett 63 százalékkal, és 62 százalék tartotta elsődleges szempontnak a konzolhoz elérhető játékválasztékot. A PlayStation 3-hoz készült exkluzív húzócímek a jelek szerint kevés vásárló döntésére vannak hatással: a kutatás válaszadóinak mindössze 12 százaléka állította, hogy egy bizonyos játék motiválja őket elsősorban a konzol megvásárlásában.

Az exkluzív húzócímek húszas listájából a legtöbben - a kérdésfeltevés időpontját ismerve nem véletlenül - a God of War III-at jelölték meg, mint azt a potenciális címet, amiért megvásárolnák a konzolt. A PlayStation 3-nak az évek során egyébként kevés igazán sikeres húzócímet sikerült felmutatnia - nem egy, a megjelenése előtt bestsellernek tekintett játék katasztrofálisan nagyot bukott (ilyen volt például a Heavenly Sword, vagy az egyébként többnyire kitűnő értékeléseket kapott Killzone 2).

A platform eddigi legsikeresebb játéka a japán Hideo Kojima nevéhez fűződő Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots volt, ebből több mint ötmillió példány fogyott. A PS3 húzócímek közé idén érkezett a Heavy Rain című interaktív mozi, melyet eddig világszerte körülbelül egymillió példányban adtak el, ami a négy év fejlesztés, hatalmas fejlesztési büdzsé és kiváló kritikák mellett szerény teljesítmény egy több mint 30 milliós felhasználói bázison. Ezzel együtt is a PS3 tulajdonosok rengeteg játékot vásárolnak, és az elmúlt egy évben már több szoftver fogyott a japán konzolhoz, mint a több eladott géppel rendelkező Xbox 360 platformon.

Magyarországon a húzócímek komolyabb szerepet kapnak a konzoleladások terén, mondta el a HWSW-nek Sándor Csaba, a Sony Hungária Kft. PlayStation termékmanagere. Itthon egyértelműen az Uncharted 2, illetve a God of War III volt az elmúlt időszak két legnagyobb húzócíme, közölte lapunkkal az illetékes. Várakozások szerint még idén piacra kerül az évek óta késlekedő Gran Turismo 5, a világ legnépszerűbb autóversenyzős játéka, ami elsősorban Európában számíthat elsöprő sikerre, és újabb lökést adhat a PS3 penetrációjának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról