:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. május 18. 14:07

Jön az Amazon könyvolvasó szoftvere Androidra

Főleg az Egyesült Államok lakóinak fontos hír, hogy az Amazon bejelentette a sikeres könyolvasó szoftverének androidos változatát. Az élmény hasonló, de az Apple gépein futó alkalmazás képességein felül lehet majd könyveket vásárolni is és természetesen különböző eszközök között szinkronizálni.

Az Amazon idén nyáron indítja útjára könyvolvasó alkalmazásának Androidhoz készült változatát. Az Apple platformokon is népszerű szoftverrel bárhol hozzáférhetnek a felhasználók az Amazonon vásárolt könyveikhez, illetve feltöltött dokumentumaikhoz. Az Kindle olvasón elkezdett könyv izgalmas részleteivel nem kell várni, ha esetleg nem tudjuk magunkkal vinni, a támogatott mobil eszközökön folytatódhat az olvasás.

Nem csak a mobilok vannak fókuszban

A bejelentés szerint az Android operációs rendszert futtató készülékek tulajdonosai néhány hét múlva, feltehetően júniusban tölthetik le először a Kindle for Android programot, természetesen ingyenesen. Ezt követően bármilyen androidos okostelefonról, vagy egyéb eszközről hozzáférhető lesz az Amazon könyvesbolt is. A hír kapcsán az okostelefon kategória is fontos lehet, de az igazi hír, hogy az Amazon bizalmat szavazott az iPad androidos megfelelőinek. A közeljövőben akár tucatnyi androidos tablet PC jelenhet meg az iPad sikerének farvizén evezve, így nem meglepő, hogy az e-könyv piacon vezető Amazon ki sem várja a gépek megérkezését, előre támogatja azokat is.

Az iPhone/iPad esetében a Kindle alkalmazáson belül nem lehetséges vásárlást bonyolítani, aminek szokás szerint nem technikai, hanem üzleti akadálya van. Az Amazon számára egyértelműen elfogadhatatlan, hogy a felhasználók által fizetett összegből 30 százalék jutalékot fizessen, csak azért, mert alkalmazáson belül történik a vásárlás. Ezért a Kindle alkalmazás könyvvásárláskor az iPhone és iPad felhasználókat kidobja az Amazon weboldalára, ahol már jutalék nélkül mehet az üzlet. A nyitott Android esetén ilyen korlátozás természetesen nincs, így a felhasználóknak sem kell kényelmetlenségeket elszenvednie.

Nyitottak mindenre

A Kindle for Android egyébként bármilyen legalább Android 1.6-ot futtató eszközön működik felbontástól, processzor teljesítménytől vagy gyártótól függetlenül, mindössze egy SD-kártya szükséges hozzá, hogy a program a letöltött adatokat tárolhassa. Az Amazon a támogatott eszközök listáján a Motorola Droid, CLIQ, Google Nexus One, HTC MyTouch készülékeket emeli ki, de emellett a többi készüléken, illetve a jövőben megjelenő táblagépeken is futni fog a szoftver. A kínálatban jelenleg félmillió könyv szerepel, igaz a nem amerikai vásárlóknak nem mindegyik áll rendelkezésre. Az androidos változás egyetlen kötöttsége az lesz, hogy induláskor a magazinok, újságok és blogok nem lesznek elérhetőek még.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.