Szerző: Koi Tamás

2010. május 17. 10:06

Bizonytalan az iPad európai szállítása

Még el sem kezdték árulni Európában, máris hiánycikk bizonyos országokban az Apple tabletje, az iPad.

A hiány oka, hogy az iPadre nem csak Amerikában, de Európában is nem várt mértékű kereslet mutatkozik, olyannyira, hogy abban a hat európai országban, ahol eredetileg május végén került volna forgalomba a kütyü, már csak júniusi szállítást vállal a gyártó. Lapértesülések szerint az előrendelésre allokált készletek három nap alatt elfogytak, így az sem kizárt, hogy ha nem csökken drasztikusan az érdeklődés, tovább tolódhat a szállítási dátum.

Az Apple május 7-én jelentette be, hogy hogy az Egyesült Államokban áprilisban piacra került táblagép május 28-án, pénteken kerül a boltokba kilenc további országban, köztük hat európai államban (az iPad ettől a dátumtól kapható Ausztráliában, Kanadában, Japánban, Németországban, Svédországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Franciaországban). Az előrendelés május 10-én kezdődött el a felsorolt kilenc országban.

\"\"

Az Apple új kütyüje - ismert korlátai ellenére - jól fogyott a rajtot követően a tengerentúlon, minden jel szerint ez fog megismétlődni az újabb piacokon is. Az iPadből a megjelenését követő egy hónapon belül több mint egymillió példányt adtak el annak ellenére, hogy a 3G-s modemmel felszerelt változatot csak május elején kezdte el forgalmazni a cég. Az iPad az App Store forgalmát is jelentősen fellendítette: a vásárlók ez idő alatt körülbelül 12 milliószor töltöttek le alkalmazást a táblaszámítógéphez.

Az iPad európai premierjét egyszer már elhalasztották, éppen a rendkívüli keresletre hivatkozva: a cég még áprilisban el akarta kezdeni a táblagép forgalmazását az újabb piacokon, ám a belföldi igényeket sem volt képes kiszolgálni. Ezek alapján kérdéses, hogy a gyártó tudja magát tartani az eredeti menetrendhez, és júliusban kilenc újabb országban piacra tudja dobni a gépet. Ez egyben azt is jelentheti, hogy az iPad magyarországi premierje még későbbi időpontra tolódik (spekulációk szerint az iPad hazai debütálására szeptemberig kell várni).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról