:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 17. 10:10

A Google beszünteti a Nexus One online értékesítését

Nem tudta felrúgni a mobilpiac szabályait a Google, a vállalat a gyenge keresletre hivatkozva beszünteti első saját márkás készülékének, a Nexus One-nak az online értékesítését.

Januárban mutatkozott be a Nexus One, a Google első, saját márkás mobiltelefonja, amelyet a HTC tervezett és gyárt a vállalat részére. Az Android operációs rendszert futtató telefon eladási adatait a Google sosem hozta nyilvánosságra, de az összes piaci elemző szerint csalódást okoztak a számok. Legfeljebb néhány százezer Nexus One fogyhatott a januári rajt óta. Ebben persze szerepet játszik az is, hogy egy csúcskategóriás, drága telefonról van szó, amelyet ráadásul csak néhány mobilszolgáltató vett fel a kínálatába eddig.

Az Egyesült Államokban a T-Mobile forgalmazza a Nexus One-t, Európában pedig a Vodafone, de egyelőre csak Nagy-Britanniában. A Google weboldalán amerikai, brit, szingapúri és hongkongi vásárlók vehették meg a mobiltelefont. Andy Rubin, az Android fejlesztéséért felelős Google-alelnök azonban a vállalat hivatalos blogján pénteken azt írta, a www.google.com/phone weboldalon megszűnik a Nexus One közvetlen értékesítése.

\"\"

\"Az Android terjedése világszerte felülmúlta a várakozásainkat, a webáruház azonban nem\" - írja Rubin. \"Ez a korai befogadók csatornája maradt, de nyilvánvaló, hogy sok vevő szeretné kézbe fogni a telefont vásárlás előtt és szeretnének többféle előfizetési konstrukció közül választani.\" A vállalat a jövőben a mobilszolgáltatókkal való szorosabb együttműködésre koncentrál és a már kiépített kereskedelmi csatornákon próbálja meg eljuttatni a Nexus One-t a vevőkhöz. Ezzel egy időben a www.google.com/phone weboldal webáruházból afféle elektronikus kirakattá alakul át, ahol az érdeklődők információt kaphatnak  a különféle androidos okostelefonokról.

A pénzben mérhető sikere nem jelentős az első Google-telefonnak, bár a Google a kezdetektől fogva nyereségesen árulta a készüléket. Az iSuppli kutatócég költségelemzése alapján a Nexus One anyagköltsége 174,15 dollár. Az összeszerelés, szoftverek, licencdíjak, csomagolás és szállítás költségeit is figyelembe véve is jelentős profit van minden készüléken, amely a Google online boltjában 529 dollárba kerül. A Nexus One jelentősége azonban nem a konkrét pénzügyi nyereség, hanem hogy általa a vállalat egy kiterjedt értő közönségen tudja tesztelni legfrissebb mobilos innovációit, az Android operációs rendszer legújabb fejlesztéseit, mielőtt azok megérkeznek a többi gyártó készülékére.

Az Android legújabb változata, a Froyo kódnevű 2.2-es verzió a héten zajló Google I/O konferencián mutatkozhat be. A kiszivárgott információk szerint az Android 2.2 teljes értékű Adobe Flash 10.1 támogatással érkezik, emellett fontos újítás az úgynevezett JIT (Just In Time) Complier megjelenése, ami a futó alkalmazások kódját valós időben fordítja natív gépi kódra, amivel jelentős teljesítménynövekedést lehet elérni. A Froyo elsőként a Google Nexus One felhasználói számára lesz elérhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.