:

Szerző: Bizó Dániel

2010. május 14. 17:19

Nem enyhül a PC-ipari alkatrészhiány

Továbbra is szűkös az ellátás az Intel 32 nanométeres processzoraiból, valamint olyan alapvető alkatrészekből, mint a memória, számolt be az elmúlt napokban több forrás. Ennek következtében előfordulhat, hogy egyes, már rendelhető notebook szállítási ideje több hétre nyúlik el.

Intel: nem bírunk eleget gyártani

Ahogyan a HWSW is írt róla, a Digitimes már márciusban jelezte, hogy az Acer hirtelen megnövekedett megrendelései elszívták az alkatrészeket a kisebb notebookmárkák elől, különös tekintettel az Intel új, 32 nanométeres notebookprocesszoraira (kétmagos Core i3, i5 és i7). Bár az Intel az új gyártástechnológia felfuttatásához szükséges idő miatt szándékosan év elejére, az ünnepi szezon lecsengését követően tipikusan gyenge kereslet időszakára időzítette a rajtot, az első negyedéves notebookeladások a vártnál sokkal erősebbek voltak. Az IDC számai alapján a PC-k iránti kereslet 25 százalékkal nőtt az első három hónap során, és ez a lendület kitart a második negyedévben is eddig, a tajvani bérgyártók rekordmennyiségű notebookot szállítottak le áprilisban.

Mivel az iparág tévesen mérte fel a keresletet, és a gyártási kapacitások igazításának átfutási ideje néhány héttől néhány hónapig terjedhet, ezért ez érzékelhető hiányt okozott bizonyos komponensekből. Az erős kereslet hatására az Intel ugyan első negyedéves rekordbevételt könyvelt el, eközben oregoni üzemeiben nem tudott elegendő mennyiségű 32 nanométeres chipet előállítani, és az élénk notebookpiaccal és a PC-gyártók az új generációra történő tömeges átállásával a kereslet tartósan meghaladja a termelést.

Ezt az Intel maga is elismeri, ugyanakkor a cég első negyedéves konferenciahívásán közölte, hogy olyan gyorsan fokozzák a 32 nanométeres kibocsátást, ahogyan csak lehetséges, és rendkívül jól haladnak. A vállalat év végéig a két oregoni üzem mellett két gyárat is hadrendbe állít, jelenleg egyet Arizonában, később pedig egy továbbit Új-Mexikóban. \"Őszintén szólva, az első negyedévben nem tudtuk teljes mértékben kielégíteni ügyfeleink összes 32 nanométeres keresletét, pedig sokkal többet gyártottunk, mint eredetileg terveztük\" - fogalmazott Paul Otellini elnök-vezérigazgató. A vállalat azt ígérte, az év közepéig megoldják ezeket a problémákat, ami arra utal, hogy az arizoniai termelés gyors felfutásban van, és esetleg az új-mexikói gyárat is hamarabb üzembe állítják, erről azonban pontos információt nem ad a vállalat.

Kevés a memória, az LCD

Az Intel processzorok mellett hiány mutatkozik memóriából is, amire az is utal, hogy az első negyedévben, amikor hagyományosan gyenge szokott lenni a kereslet, tovább emelkedett a memóriachipek és -modulok ára. Az iSuppli piackutató szerint ennek következtében a memóriapiac negyedéves értéke 11 éve nem látott magasságba emelkedett, 10 százalékkal meghaladva a negyedik negyedévest, ahogyan a szállítások és árak egyaránt növekedtek. Az átlagos 15 százalékos átlagárcsökkenés helyett 3 százalékos drágulás volt tapasztalható. Ez a tendencia és a memóriagyártók további emeléseket akarnak, ami a szűkösség folyamatosságára utal. A helyzetet rontja, hogy a számítógépenkénti átlagos memóriamennyiség is meredeken, hónapról hónapra.

A HWSW úgy tudja, hogy a memóriahiányt még egy olyan nehézsúlyú szereplő is megszenvedte, mint a HP, amely bizonyos EliteBook laptopjaira például hónapon túlnyúló szállítási időket tudott vállalni, a kínai összeszerelő üzemekben várják a gépek a DDR3 modulokat. Ez azért is különösen szokatlan, mert méretéből fakadóan a HP elsőbbséget élvez a beszállítóknál, és a szűkös időszakokat leginkább a kisebb márkák szokták megszenvedni. A késlekedést okozhatja részben az is, hogy a PC-gyártók inkább az elnyúló szállítási időket választják, minthogy magasabb áron pótolják a hiányt.

A DRAM modulok mellett hiány mutatkozik LCD-panel komponensekből is, számolt be az elmúlt hetek során több alkalommal is a Digitimes. Az általános alkatrészhiányos állapoton nem segít az sem, hogy néhány hét múlva megindul a készülődés az őszi iskolakezdési szezonra, amikor a PC-gyártók növekvő kapacitásokat foglalnak be, hogy készleteket halmozzanak fel a megrendelések várható növekedésének kielégítésére. A forint és az euró kitartónak tűnő meggyengülésével együtt ezek a hatások a szokásos árcsökkenési ütemet is megzavarhatják, sőt akár enyhe átmeneti áremelkedéseket is eredményezhetnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról