Szerző: Dojcsák Dániel

2010. május 13. 16:18

Magasra teszi a lécet az Android Froyo

Jövő hét szerdán, a Google I/O konferencián mutatkozik be végre az Android legújabb, 2.2-es verziója, a Froyo. A frissítést megkapó mobilok gyorsabbak, okosabbak és ügyesebbek is lesznek. A legnagyobb hír, hogy az Android-felhasználók teljes értékű Flash-t kapnak, ráadásul élvezhető sebességgel.

Az már egy ideje tudható, sőt demóvideókban bárki meg is nézhette, hogy az új Android 2.2 teljes értékű Adobe Flash 10.1 támogatással érkezik. Ez azt jelenti, hogy nem csak a hirdetések és az egyszerű Flash tartalmak jelennek majd meg a böngészőben, hanem a multimédia tartalmak, alkalmazások és játékok is futnak majd a mobilokon. A jelenlegi Android teljesítménye viszont ehhez nem elég, s noha az operációs rendszer egyáltalán nem nevezhető lassúnak (például a Microsoft Windows Mobile-hoz képest), de bőven van még mit optimalizálni rajta.

A gépi kód gyors

\"\"A Google I/O konferencia programja alapján a Flash mellett egy fontos újítás az úgynevezett JIT (Just In Time) Complier megjelenése, ami a futó alkalmazások kódját valós időben fordítja natív gépi kódra, amivel jelentős teljesítménynövekedést lehet elérni. A Linpack Androidos teljesítménymérő alkalmazás weboldalán máris látni az újdonság eredményeit számokban.

A lebegőpontos számításokat futtató benchmarkkal egy Nexus One (vagy akár egy HTC Desire) 2.1-es Androiddal 6,7-7,0 MFLOPS eredményt ér el. A JIT fordítónak köszönhetően a Nexus One Froyóval viszont megdöbbentő növekedés produkálva 37,5 MFLOPS-ig kapaszkodott fel.

Egyelőre csak a snapdragonos Nexus One-ból vannak csak eredmények, így nehéz további következtetést levonni a Froyo teljesítményével kapcsolatban. A közel ötszörös javulás nem feltétlenül lesz érvényes a gyengébb processzoros készülékeken vagy más alkalmazások alatt is. A Linpack egyébként az Android Marketből szabadon letölthető, így bárki belőheti, hogy a saját készüléke mekkora számítási kapacitással rendelkezik.

A teljesítménnyel kapcsolatos hírek mellett ma is gazdagodtunk információkkal, ugyanis a TechCrunch saját forrásaira hivatkozva ismertetett néhány további új funkciót a Froyóból. Az új változatban ezek szerint beépített USB tethering lesz, azaz a mobilos adatkapcsolat megoszthatóvá válik más eszközökkel. Sőt, a mobilt Wi-Fi hot-spottá lehet majd fejleszteni, amivel egyidejűleg akár több eszköznek is tovább oszthatjuk az internetelérést.

Tethering és mobil hot-spot

A tethering főleg az USA-ban kényes téma, ott ugyanis az iPhone esetén az AT&T hálózatán tiltva van ez a lehetőség, s az Android kapcsán is felmerült a kérdés, hogy a szolgáltatók ezen a platformon is korlátozni kívánják-e majd ezt. A jelentősége a kérdésnek az, hogy az ottani korlátlan adatforgalmat tartalmazó csomagokkal így kiváltható lenne a teljes értékű előfizetés, illetve jóval nagyobb forgalmat generálnának a felhasználók az AT&T már így is túlterhelt hálózatán. Az androidos HTC-tulajdonosoknak viszont nem lesz újdonság a tethering, ugyanis az ázsiai gyártó készülékein ez már elérhető.

A Motorola, Sony Ericsson vagy Samsung készülékek felhasználói viszont izgulhatnak, hogy melyik gyártó mikorra készíti el az egyedi ROM-ok frissítéseit. A leginkább aggódnia a Sony Ericsson Xperia X10-tulajdonosoknak kell, ugyanis a csúcskészülék nemrégiben Android 1.6-tal jelent meg, s az információk szerint a 2.1-es frissítésre is legalább szeptemberig kell várni. Mire eljutnak a 2.2-ig, a többi gyártó már talán nem is fog emlékezni erre a kiadásra.

\"\"

Amíg élünk, remélünk

Ellenben a Samsung és a Motorola már bizonyította elkötelezettségét, hiszen a Galaxy Spica és a Droid (mindkettő 2009 novemberétől elérhető) idén márciusban már meg is kapta az Android 2.1-et. A HTC-ről pedig egyelőre nehéz eldönteni, hogy meddig váratja vásárlóit. A Hero (1.5) esetében már többször elhalasztották a frissítést, a legutolsó ígéret szerint május végére. Remélhetőleg a Desire és a Legend tulajdonosoknak a 2.1-ről 2.2-re váltásnál nem kell majd ennyit várnia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról