Szerző: Dojcsák Dániel

2010. május 12. 14:38

A UPC titokban tesztelte 3D tévécsatornáját

Egy mai sajtóbemutató erejéig a UPC élesben továbbított 3D tévéadást hálózatán, melyhez az előfizetők természetesen nem férhettek hozzá. Ennek ellenére ma reggel a digitális előfizetéssel rendelkező előfizetők bármelyikének otthonában technikailag ott lehetett volna a 3D-s demócsatorna.

A kábelszolgáltatók közül elsőként prezentált élő 3D tévéadást Magyarországon a UPC, a tízperces 3D HD bemutató egy tesztcsatornán pörgött körbe-körbe a mai sajtótájékoztatón. A technikai bemutató során a szolgáltató nem csak beszélt a 3D adásról, s a felvétel nem egy Blu-Ray lemezről ment, hanem a lakosság által is használt broadcast hálózaton keresztül érkezett a térhatású kép a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló étterembe, Budapest belvárosában.

\"Digital TV is much better, than analog TV\"

A bemutató előtti áttekintésben a UPC Magyarország vezetője, Betzael Keningsztein nem felejtett el kitérni a szélessávú fejlesztések eredményeire sem, ami részben szükséges ahhoz, hogy a nagy sávszélességet igénylő digitális tartalmak gond nélkül jussanak el a felhasználókhoz. A tavaly kezdődött infrastruktúrafejlesztésnek köszönhetően pár hete a UPC elmondhatja magáról, hogy már nem csak a nagyvárosokban élő, hanem kivétel nélkül minden előfizetője számára elérhető a 120 megabites kapcsolat, illetve a digitális televízió, a HD-adások és a Videótár szolgáltatás is. A jövő tekintetében ennek azért van jelentősége, mert bár a HD-tartalmak is jelentősen nagyobb sávszélességet igényelnek, mint a régi SD, de a 3D kép még a HD-nél is harmadával többet kíván.

A kábeles technológia határai körülbelül 400 Mbps körül vannak, így jó ideig problémamentesen bővülhetnek a tartalmak és a minőség is. Sőt, a mai teszt azt is bizonyította, hogy a jelenleg is használt set-top box az aktuális szoftverével is képes a 3D csatornák kezelésére, így végberendezést sem kell cserélni majd. Mindössze a grafikus interfészt kell egy kicsit áttervezni, ugyanis annak is 3D-kompatibilisnek kell lennie, hogy a térhatású tartalom nézésekor a menü ne csússzon szét.

A bejelentés tehát elsősorban arra vonatkozik, hogy a szolgáltató készen áll technikailag, viszont egyben egy visszakozást is magával hozott. Arra a kérdésre, hogy mikor lesz 3D csatorna a UPC hálózatában, azt a választ kaptuk, hogy abban a pillanatban, amikor létezik majd elegendő tartalom, s ehhez párosul elegendő befogadó is. Jelen pillanatban még egy tucatnyi előfizető sem lenne képes 3D-adást nézni, de egyelőre igazi 3D tévécsatornák sincsenek.

Az infrastruktúra már megvan

A Hello HD is egy tesztadást pörget hálózatán, a UPC által élesített demo viszont még ilyen fázisba sem juthat el, a tartalomtulajdonos attól is ódzkodott, hogy a sajtótájékoztató idejére élesedjen a csatorna. A közeljövőben elsősorban sportközvetítések, előadások, színházi produkciók jelenhetnek meg 3D-ben a televíziós piacon, a filmes tartalmakra úgy tűnik várni kell. Szűcs László, a UPC kommunikációs vezetője a HWSW-nek azt jósolta, hogy a HD-hez hasonlóan néhány év kell ahhoz, hogy a csúcstechnológia megérkezzen a mindenki által elérhető  kategóriába. Ahogyan a HD televíziók ára lecsökkent megfizethető szintre, úgy a 3D-vel is ez történik majd. Az elterjedtségnek megfelelően pedig szolgáltatóként azonnal reagálnak majd az igényekre és a lehetőségekre.

Addig viszont becsülni sem lehet, hogy a 3D-csatornák milyen árazással jelennek majd meg, nem lehet tudni, hogy a HD-csomagok részeként vagy különálló prémium termékként lesznek elérhetők, és az sem derült ki, hogy mikor érkezik meg hazánkba az első kereskedelmi forgalomban elérhető (nem demo) csatorna. Amíg ez meg nem történik, a szolgáltató inkább koncentrál a jelenre: már minden előfizető számára elérhető lenne a digitális televíziószolgáltatás, de egyelőre csak 200 ezer ügyfél élt a lehetőséggel, az idei év valószínűleg ennek a területnek a fejlesztésével telik majd. A tapasztalatok szerint az az ügyfél, aki egyszer átváltott digitális szolgáltatásra, az már nem tér vissza az analógra. Nehezen mondanak le az EPG-ről, a videótárról, illetve opcionálisan a HD-minőségről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról