Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 12. 10:42

Szupervékony cserélhető lencsés fényképezőgép a Sonytól

A Panasonic és az Olympus által kidolgozott mikronégyharmados rendszerre, valamint a Samsung NX-sorozatra válaszul a Sony is elkészítette kompakt méretű, cserélhető lencsés digitális fényképezőgépeit, amelyek egyből kategóriájuk élén landoltak, amennyiben a méretet nézzük.

A világ legkisebb, cserélhető optikás fényképezőgépeit mutatta be tegnap a Sony. A NEX-3 és NEX-5 méretei az ultrakompakt kategóriát idézik, előbbi 117x63x36 milliméter mindössze, utóbbi pedig 110x58x38 milliméter. A 16 mm-es (átszámítva 24 mm) alapobjektívvel együtt a gépek még zsebben is elférnek akár, nagyobb lencsével viszont meglepő, már-már komikus látványt nyújtanak, aminek pont az apró méret az oka.

Az NEX gépek a Sony saját fejlesztésű E-bajonettes lencséit fogadják, de külön megvásárolható adapterrel a Sony, Konica-Minolta és Minolta autofókuszos, A-bajonettes objektívjei is használhatók. A szupervékony készülékházban 14,2 megapixeles Exmor APS HD CMOS képérzékelő dolgozik, a képfeldolgozó áramkör a Sony tükörreflexes gépeiből ismert BIONZ. Optikai kereső nincs az NEX gépeken, cserébe hatalmas, 3 hüvelykes, 900 ezer képpontos, kihajtható, forgatható LCD segít a képek komponálásában, élőkép módban.

\"\"

A gépek szoftvere is említésre méltó, az extra képességek között találni a Sweep Panorama módot, ekkor csak le kell nyomni az exponálógombot és a fényképezővel körbefordulni, a készített fotókból automatikusan összeállítja a panorámaképet az NEX. A másik érdekesség az Auto-HDR mód, amely során a gép több expozíciós beállítás mellett is elkészíti ugyanazt a képet, majd ezeket kombinálva állítja elő a végső fotót, amelyen a fényes és árnyékos területek egyaránt részletgazdagok. A fényképeket, videókat Memory Stick vagy SDXC kártyára mentik a gépek.

A Sony leginkább a kompakt gépek tulajdonosait próbálja meg célba venni az NEX családdal, akik nagyobb teljesítményű, tudású fényképezőre váltanának, de nem szeretnének lemondani a kompakt méret által biztosított kényelemről és könnyű kezelhetőségről. A Sony NEX-3 a 16 mm-es kitobjektívvel 550 dollárba kerül, a 18-55 mm-es lencsével 600 dollárt kell fizetni érte. Az NEX-5 ugyanilyen csomagban 650 vagy 700 dolláros áron lesz kapható. Európában ennél jóval drágábbak lesznek a gépek, a legolcsóbb változat is 500 euróba kerül, ami mai árfolyamon 138 ezer forintot jelent.

\"\"

A két modell közötti lényeges különbség, hogy az NEX-3 csak 720p videók rögzítésére alkalmas, az NEX-5 azonban már az 1080-as felbontással is megbirkózik. A drágább gép háza magnéziumötvözetből készült, emellett egy tárcsával több van a tetején.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról