Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kevesebb illegális szoftvert használtunk tavaly

Koi Tamás, 2010. május 11. 10:39
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az IDC és a BSA közösen készített tanulmánya szerint tavaly 41 százalékra csökkent Magyarországon az illegálisan használt szoftverek aránya, világszinten azonban romlott a statisztika.

A száznál is több országra kiterjedő tanulmány megállapításai szerint Magyarországon a személyi számítógépekre illegálisan telepített szoftverek aránya 2009-ben 1 százalékponttal csökkent, és jelenleg 41 százalékot tesz ki. Ezeknek az illegális szoftvereknek a becsült kereskedelmi értéke mintegy 113 millió dollár - áll a szervezetek által kiadott közleményben.

Bár a tanulmány szerint az illegális PC-s szoftverek aránya 54 országban csökkent, és mindössze 19 országban emelkedett. Ennek ellenére az illegálisan használt szoftverek globális aránya 41-ről 43 százalékra nőtt, nagyrészt az olyan gyorsan növekvő, nagyarányú illegális szoftverhasználatot felmutató piacok miatt, mint Kína, India és Brazília, melyek növelték részesedésüket a teljes szoftverpiacon belül - hívja fel a figyelmet a BSA.

"Miközben a tanulmányban jelzett magyarországi 1 százalékpontos csökkenés biztatónak tűnik, nem szabad arról megfeledkezni, hogy változatlanul létfontosságúak a szoftverlopások visszaszorítására irányuló erőfeszítések. Továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk, hogy 10 szoftverből 4 nem jogtiszta módon kerül a számítógépekre" – jelentette ki Dr. Dzsinich Gergely, a BSA Magyarországi Bizottságának elnöke.

"Az utóbbi húsz év legnagyobb nemzetközi gazdasági recessziójának remélhetőleg a végéhez közeledve a BSA továbbra is igyekszik tájékoztatni a kormányzatokat, a vállalatokat és a fogyasztókat a szoftverek illegális másolásának, terjesztésének és használatának kockázatairól és tudatosítani mindenkiben, hogy az illegális szoftverhasználat a gazdaság élet számos szereplőjének és az államnak okoz súlyos károkat" – mondta a BSA magyarországi elnöke.

A BSA és az IDC 2009-es statisztikái szerint a vizsgált országok közül az illegális szoftverek aránya továbbra is az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban és Luxemburgban a legalacsonyabb (20, illetve 21-21 százalék), és Grúziában, Zimbabwéban és Moldovában a legmagasabb (mindegyik országban meghaladja a 90 százalékot).