Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 11. 15:32

Tárolóvirtualizáció az EMC nagy dobása

A Bostonban zajló EMC World rendezvényen a tárolópiacot vezető vállalat bemutatta Vplex névre keresztelt megoldását, amelynek segítségével akár globális léptékű elosztott tárolórendszerek alakíthatók ki.

Mozgás, mozgás!

Ha virtualizációról van szó, mindenkinek a szerverek jutnak eszébe, ezen a területen az elmúlt években erőteljes fejlődés volt megfigyelhető mind az EMC többségi tulajdonában levő VMware, mind pedig a versenytársak (pl. Microsoft) révén. A szervervirtualizáció mára olyan szintre jutott, hogy akár leállítás nélkül, szemvillanásnyi idő alatt lehet virtuális gépeket egyik fizikai szerverről a másikra mozgatni, akár nagyobb földrajzi távolságokon át. A Vplex abban segít, hogy ezeket a mozgásokat az adatok is tudják követni és így az alkalmazások gyorsan áthelyezhetők legyenek azáltal, hogy ugyanazt a LUN-t (Logical Unit Number) minden helyszínen elérhetővé teszi olvasásra és írásra egyaránt.

Egy több adatközponttal rendelkező vállalat ma rendszerint valamiféle replikációt használ arra, hogy szinkronban tartsa adatait a helyszínek között, megkülönböztetve elsődleges (éles) és másodlagos (vésztartalék) helyszínt. A Vplex esetében nincs ilyen, minden adat minden helyszínen aktív, gyakorlatilag egy földrajzilag elosztott tárolót kapunk. Annak a megoldása, hogy bármilyen a cluster bármelyik tagja bármely időben a világon bárhonnan olvasni és írni tudja, rendkívül komplex koordinációra van szükség.

A ma elterjedt virtualizációs hypervisorok, beleértve a VMware-t, a Microsoft Hyper-V-t és a Xenre épülő Oracle VM-et, azonban a lemezkezelés során az egyes virtuális gépek számára saját LBA-területet dedikálnak, amelyhez más nem férhet hozzá. Ezt felismerve a Vplex fejlesztői már jócskán egyszerűsíthették a koordinációt, és arra a felhasználási területre koncentrálhattak, amely a virtualizált adatközpontokat jellemzi, vagyis amikor az adat \"gazdája\", a virtuális gép mozog a szerverek vagy adatközpontok között. A végletekig leegyszerűsítve a Vplex csupán arra figyel, hogy melyik LBA-tartománynak ki a gazdája és ezt vele együtt mozgatja.

\"\"

A nagy földrajzi távolságból adódó késleltetéseket a Vplex cache-eléssel hidalja át. Ennek működése kísértetiesen hasonlít a vállalat által korábban bevezetett FAST tárolórétegezéshez, csak itt a cél az, hogy a sűrűn elért adatok a legközelebb helyezkedjenek el a felhasználási helyükhöz. \"A globálisan széttagolt informatikai erőforrásokkal kapcsolatos egyik legnagyobb leküzdendő múltbéli probléma az volt, hogy hogyan lehet áttalicskázni az adatokat az egyik földrajzi helyszínről a másikra. A Vplex feladata, hogy bárhonnan elérhetővé tegye az információkat\" - mondta a bejelentés kapcsán Benjamin Woo, az IDC Enterprise Storage Systems részlegének alelnöke. \"Ezzel a technológiával láthatjuk, hogy is nézhet ki a privát cloud valójában.\"

Meglevő környezetbe

A VPlex nem egy új tárolórendszer, hanem a meglevő infrastruktúrába illeszthető megoldás, amely együttműködik az EMC mellett más gyártók tárolóival is, azok fölött egyfajta virtualizációs rétegként működve. A szerverek és a rajtuk futó programok továbbra is LUN-okat látnak, azonban azoknak a fizikai elhelyezkedését elfedik, lehetnek egymástól néhány méterre levő tárolókon vagy akár másik városban is, és az elhelyezkedésük dinamikusan változhat. Új hálózatot sem szükséges kiépíteni a Vplexhez a replikációra használt kapcsolaton keresztül működhet, persze minél nagyobb a sávszélesség, annál jobb.

YottaYotta

A Vplex alapjait a YottaYotta nevű vállalat rakta le, amely 2008-ban egy felvásárlás révén került az EMC birtokába. Az azóta eltelt idő alatt a rendszer lelkét adó GeoSynchrony rendszert az EMC által használt, tárolókra optimalizált Linuxra portolták, a teljes szoftverkörnyezetet a cég Intel-alapú kontrollereihez igazították, valamint integrálták az EMC Standard Remote Service gateway-jel.

Egy Vplex \"engine\" két directorból, egy standby tápegységből és két menedzsmentmodulból áll. A 4U kivitelű directorok egyenként 32 gigabájt memóriával és összesen 8 darab Fibre Channel porttal rendelkezik, ezek közül 4 a tárolók, 4 pedig a szerverek felé irányuló kommunikációt bonyolítja. A Vplex lelke, a GeoSynchronity szoftver SSD-ről fut, amely helyet biztosít a logfájloknak és egyéb adatoknak is. A Vplex fürtök egy, kettő vagy négy engine-ből állhatnak (ami 8 directort és 8000 támogatott LUN-t jelent), emellett tartalmaznak egy menedzsmentszervert is, amely a parancssori interfész, a menedzsmentkonzol, illetve a GUI futtatásáért is felelős. A rendszereket rackszekrénybe szerelve, előre konfigurálva és telepítve szállítja a gyártó. A hardver- és szoftverkomponensek listája és a részletes műszaki dokumentáció az EMC oldalán megtekinthető.

Jelenleg a Vplexnek két változatát kínálja az EMC. A Vplex Local egy adatközponton belüli megoldás, a Metro már egy kéttagú fürt, amely nagyjából egy városon belül, legfeljebb 100 kilométeres távolságban levő két helyszín között képes egyesíteni a tárolókat, amelyeken a LUN-ok mindkét telephelyen helyi megosztott kötetnek látszanak. A vállalat 2011-re ígéri a Vplex Geo és Vplex Global nevű változatokat, előbbi kontinensnyi távolságot is képes áthidalni, utóbbi pedig kettőnél több helyszínt is támogat majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról