Szerző: Dojcsák Dániel

2010. május 10. 12:52

Necces lehet az új Microsoft Office indulása

A Microsoft holnapután indítja útjára irodai/vállalati szoftvereinek zászlóshajóit, az Office 2010-et és a SharePoint 2010-et, igaz egyelőre csak a cégek számára érhetőek el a telepítők, az egyéni vásárlóknak egy hónapot várnia kell.

A legutóbbi, 2007-es Office esetében még nem volt igazi választása a legtöbb felhasználónak, de szinte mindenki örült az átstrukturált menünek, a könnyebb kezelésnek és a szebb kivitelnek. Az idei bemutatón viszont két komoly akadályt is meg kell ugrania a szoftvereknek. Egyrészt a Google Apps által keltett cloud-divat hullámait is meg kell lovagolnia, másrészt a gazdasági problémák miatt nehezebben megnyíló vállalati büdzsék is lassíthatják az új vállalati eszköztár terjedését. Az elemzők szerint a két probléma legyőzésére a Microsoft bevet majd mindent, s teljes nyomást gyakorol a piacra, hogy a lehető legtöbb vállalat és felhasználó álljon át az Office 2010-re.

A Windows 7-et kiegészítő Office 2010-et és a hozzá tartozó Office Web Apps csomagot eredetileg 2009 novemberében a Professional Developers Conference keretében mutatták be, majd ezt követően sok millió felhasználónak, s számtalan cégnek biztosítottak béta tesztelési lehetőset. Ezzel egyrészt a szoftver ismertségét, népszerűségét növelték még a bevezetés előtt, másrészt a tesztelői visszajelzések alapján finomhangolták és még tovább fejlesztették a programokat.

A Windows 7-et a Vista miatti csalódottság tolta

A Windows 7 hirtelen sikerét viszont valószínűleg az alapos előkészületek ellenére sem fogja tudni megismételni az irodai csomag. Az alapvető különbség, hogy a Windows 7 bevezetésekor a felhasználókban ott volt az égető igény a cserére az elhibázott Windows Vista miatt. Az Office esetében viszont egy nagyon is jól használható, kellemes és hatékony csomag az előd, ami a legtöbb felhasználó igényeit a mai napig messzemenően kielégíti. Szakértők szerint az új Office csak akkor lehet sikeres, ha a Microsoft el tudja hitetni az emberekkel, hogy az új funkciókkal termelékenyebbek lesznek. A hithű Windows XP felhasználókat sikerült áttéríteni Windows 7-re, így elképzelhető, hogy a redmondiak képesek lesznek az évek óta elégedett Word-Excel felhasználókat is váltásra sarkallni.

Az átállás viszont nem feltétlenül jelent majd közvetlen bevételt a cégnek, ugyanis a cloud-komponensnek köszönhetően a Windows Live felhasználók, illetve akár a Facebook felhasználók is (technikailag bárki), a böngészőjükből érhetnek el egy lecsupaszított Office-t, ami tartalmazza a OneNote, Excel, Word és PowerPoint programokat. A szerkesztésre is alkalmas webes verziók is tartalmazzák a fizetős, dobozos szoftverek számos funkcióját, így az otthoni felhasználók, sőt a kisvállalati felhasználók egy része nem lesz arra kényszerülve, hogy megvásárolja a frissítést.

Valamit valamiért

Az indulás így sikeres is lehet, s a Google Apps elleni küzdelemben várhatóan jó eredményt ér el a Microsoft, viszont egyben a saját, eddig drágán mért asztali csomagjának támaszt konkurenciát. Ezt pedig csak tetézi, hogy a gazdasági válság hatására a Microsoft üzleti szoftverekből származó bevételei 2009 negyedik negyedévében 17, majd 2010 első negyedévében éves szinten 14 százalékkal csökkentek. A vállalati szféra a Windows 7 esetében sem muzsikált olyan jól, az október óta eladott 90 millió licenc nagyrészt a fogyasztói piacnak köszönhető.

Ha a vállalati költések nem állnak helyre hamarosan, akkor a Microsoft gondba kerülhet az Office 2010 terítésében egyaránt a KKV és a nagyvállalati szektorokban is. Épp ezért várhatóan a Microsoft beveti pénzügyi erejét és tartalékait, hogy a vállalati informatikai körökben a nyár slágere az Office 2010 legyen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról