Szerző: Koi Tamás

2010. május 10. 11:24

Tíz év múlva alap kell legyen a 30 Mbps-os internet

A digitális átállással felszabaduló frekvenciák nem műsorszórási célú felhasználásától a szélessávú internet határozott térnyerését reméli az Európai Bizottság. A testület múlt heti határozatában tette közzé az ezzel járó, a rádióspektrum harmonizálásához szükséges műszaki szabályokat.

Az analógról a digitális televíziózásra való átállásból adódó ún. „digitális hozadék” részeként több tagállamban felszabadul a 800 MHz-es frekvenciasáv. Ha a tagállamok a meglévő (műsorszórási célú) frekvenciakiosztás megváltoztatása mellett döntenek, haladéktalanul alkalmazniuk kell a múlt heti határozatban megállapított harmonizált műszaki szabályokat annak érdekében, hogy ezeket a frekvenciákat vezeték nélküli szélessávú alkalmazások céjára használják fel.

A mai határozat ugyan nem írja elő tagállamok számára, hogy a 790–862 MHz-es frekvenciasávot az elektronikus hírközlési szolgáltatások céljára kell rendelkezésre bocsátani, a Bizottság azonban a soron következő rádióspektrum-politikai program keretében egy ilyen irányú javaslat előterjesztését tervezi - áll a döntéssel kapcsolatosan kiadott tájékoztatóban.

Tíz év múlva 30 Mpbs az alap

Tavaly óta nyilvánvaló, hogy az Európai Bizottság határozottan támogatja a legtöbb tagállamban jelenleg műsorszórás céljára használt 790–862 MHz-es frekvenciatartomány elektronikus hírközlési szolgáltatások céljára történő felhasználását, mivel a szóban forgó frekvenciasáv jelentős ösztönzést adhat az uniós gazdaságnak, és ezáltal segíthet az EU 2020 stratégiában kitűzött cél elérésében. Ez utóbbi szerint 2013-ra a nagy sebességű, szélessávú internetnek mindenki számára elérhetőnek kell lennie (és ezen belül az internetszolgáltatás sebességét 2020-ig fokozatosan akár 30 megabitre vagy annál is nagyobb sebességre kell növelni.

Az új bizottsági határozat értelmében azok a tagállamok, amelyek úgy döntenek, hogy a szóban forgó frekvenciasávot felszabadítják a műsorszórástól eltérő szolgáltatások számára, a frekvenciasáv kiosztásakor kötelesek ugyanazokat a harmonizált műszaki szabályokat alkalmazni. Ezek a műszaki szabályok biztosítják, hogy a 800 MHz-es sávot igénybe vevő rádiókommunkációs eszközök – például mobiltelefonok vagy bázisállomások – az európai államhatároktól függetlenül  legyenek használhatók a vezeték nélküli, pl. a negyedik generációs mobiltechnológiát (pl. LTE vagy Wimax) alkalmazó szélessávú hálózatok céljára.

Sokkal olcsóbb hálózatok épülhetnek

Távközlési szakértők úgy becsülik, hogy a 800 MHz-es sávot használó, szélessávú mobilinternet-lefedettséget biztosító infrastruktúra hozzávetőleg 70%-kal lesz olcsóbb a jelenlegi, harmadik generációs mobiltechnológia (UMTS) rádiófrekvenciáinak infrastruktúrájánál. Az ilyen hálózatok kiépítésének alacsonyabb költségvonzata várhatóan vonzóbbá fogja tenni ezeket a beruházásokat az üzemeltetők számára, ami feltehetőleg növeli majd vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások területi lefedettségét. A frekvenciakiosztásra vonatkozóan az említett határozat által előírt műszaki szabályok alkalmazása jelentősen növelni fogja a digitális hozadék potenciális gazdasági előnyeit azáltal, hogy új lendületet ad a vezeték nélküli internetszolgáltatások számára.

Hazánkban a 800 MHz-es frekvenciasáv az analóg földfelszíni tévéadások 2011. december 31-i lekapcsolása után szabadulhat fel. A HWSW egyelőre nem tud róla, hogy bármilyen határozat született volna itthon arról, hogy a felszabaduló frekvenciasávot milyen célra hasznosítják majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról