Szerző: Koi Tamás

2010. május 10. 10:03

Nokia: az iPad is szabadalmat sért

Tovább folytatódik a világ legnagyobb mobilgyártója és az Apple közti szabadalmi vita: a 2009-ben elharapódzott nézetkülönbség miatt a felek egymást perlik, most már az iPad is belekeveredett az ügybe.

A Nokia múlt pénteken újabb keresetet nyújtott be a Wisconsini Kerületi Bíróságon az Apple ellen, mivel a telefongyártó álláspontja szerint Steve Jobs cége öt Nokia-szabadalmat használt fel engedély nélkül iPhone okostelefonjaiban és az iPadekben. A cég szerint a vonatkozó szabadalmak a beszéd- és adattovábbítást, valamint kódolást szabályozzák, valamint az antenna elhelyezését és kialakítását befolyásolják.

A Nokia az elmúlt két évtizedben 51 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre, és ez idő alatt összesen 11 ezer szabványt dolgozott ki - a mostanihoz hasonló jogi lépések a gyártó álláspontjai szerint ezt a tudásbázist védik. \"Azért perelünk, hogy megvédjük az úttörő fejlesztéseinket, és véget vessünk annak, hogy egyesek törvénytelenül használhassák fel a Nokia innovációit\" - nyilatkozta a per kapcsán Paul Melin, a Nokia szabadalmi illetékese.

A szabadalmi vita az Apple és a Nokia közt tavaly kezdődött. A tárgyalóasztaltól végül a Nokia állt fel először és citálta bíróság elé az Apple-t tavaly októberben: a cég keresetében kifogásolta, hogy az amerikai gyártó a kezdetektől fogva licencengedély nélkül használja a Nokia tíz szabványát az iPhone telefonokban. Az érintett tíz szabvány többek közt a GSM és 3G-s hálózatok kezelését, a beszédkódolást és a titkosítást fedi le - ezek felett a Nokia álláspontja szerint a finnek rendelkeznek.

Az Apple a védekező pozíciót offenzív taktikára váltotta tavaly december elején, amikor viszontkeresetet nyújtott be a Nokia ellen, határozottan visszautasítva a finn cég beadványában szereplő vádakat, emellett kifogásolta, hogy a Nokia mellesleg jogosulatlanul használja az Apple bizonyos szabványait, melyek elsősorban a kezelőfelület működését érintik (ilyen például a kinetikus görgetés, a kijelző tájolásának megváltozása stb).

A felek közti vita december utolsó napjaira olyan mértékben elmérgesedett, hogy a Nokia az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsághoz fordult beadványával, melyben már csak hét szabvány jogosulatlan felhasználását kifogásolta, ugyanakkor állításuk szerint ezeket az Apple gyakorlatilag minden eszközében - beleértve az iPod médialejátszókat, iPhone telefonokat - jogosulatlanul használja.

Az efféle perek az esetek túlnyomó többségében peren kívüli egyezséggel záródnak, azt azonban egyelőre senki nem tudja megjósolni, hogy a két karakánnak tűnő álláspont közül végül melyik kerekedik felül a másikon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról