Szerző: Koi Tamás

2010. május 7. 15:14

Május 28-án jön Európába az iPad

Az eredetileg tervezetthez kissé későbbi időpontban, ugyanakkor a módosított ütemtervnek megfelelően dobja piacra az Apple Európában az iPadet.

A cupertinói székhelyű cég ma jelentette be, hogy az Egyesült Államokban áprilisban piacra került táblagép május 28-án, pénteken kerül a boltokba kilenc további országban, köztük hat európai államban (az iPad ettől a dátumtól kapható Ausztráliában, Kanadában, Japánban, Németországban, Svédországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Franciaországban). Az előrendelés május 10-én kezdődik a felsorolt kilenc országban, az Apple várhatóan ekkor közöl majd árakat is.

Az Apple új kütyüje - ismert korlátai ellenére - jól fogyott a rajtot követően a tengerentúlon. Az iPadből a megjelenését követő egy hónapon belül több mint egymillió példányt adtak el annak ellenére, hogy a 3G-s modemmel felszerelt változatot csak május elején kezdte el forgalmazni a cég. Az iPad az App Store forgalmát is jelentősen fellendítette: a vásárlók ez idő alatt körülbelül 12 millió alkalmazást és 1,5 millió e-könyvet töltöttek le a táblaszámítógéphez.

\"\"

Az iPadet a korábbi információk szerint több európai mobilszolgáltató is felveszi majd a kínálatába, eddig a Vodafone, az O2 és az Orange jelezte, hogy az iPhone-hoz hasonlóan forgalmazni fogják az iPadet is. Árakat ezek a szolgáltatók sem akartak mondani a bejelentés idején, az európai szolgáltatói árképzés várhatóan csak a május 28-i rajt idejére derülhet ki.

Az Apple táblaszámítógépét a következő körben kilenc újabb országban dobják piacra valamikor júliusban, ám ezek közt sem található kelet-európai állam. Ez megerősítheti azokat a spekulációkat, melyek szerint az iPad hivatalos forgalmazása az ősz előtt nem kezdődik meg Magyarországon. Itthon a legnagyobb eséllyel az iPhone-okat is forgalmazó T-Mobile kínálatában jelenhet meg a táblagép - a szolgáltató nemrég piacra dobta kínálatának első e-könyvolvasóját, és bár szolgáltatási hátteret nem biztosított hozzá, eltökéltségét hangoztatta az elektronikus könyvolvasók sikere iránt.

a címlapról