Szerző: Koi Tamás

2010. május 5. 09:45

Elképzelhetetlen sebességre gyorsít a Google Chrome

Minden jel arra utal, hogy tovább folytatódik a böngészőfejlesztő cégek termékei közti sebességverseny - most éppen a Google jelentette be, hogy a Chrome legújabb bétaváltozata jelentősen gyorsult az eddigi verziókhoz képest.

Az alig több mint másfél éve megjelent Chrome legfrissebb bétája már az 5.0-s verziónál jár, az új változat tovább optimalizált JavaScript-motorja a fejlesztők ígérete szerint \"jelentősen gyorsabb\" a korábbi verzióknál. Az 5.0.375.29-es verziójú bétába emellett több kisebb-nagyobb fejlesztés is került, valamint olyan újdonságokat is bevezet vele a Google, melyet más böngészőgyártók a megfelelő háttérinfrastruktúra hiányában nem tudtak eddig megoldani.

A Chrome új bétája a Google saját V8, valamint az Apple WebKit group SunSpider sebességtesztjét a fejlesztők szerint rendre 30 és 35 százalékkal gyorsabban teljesíti, mint a korábbi verziók. Az 5.0-s változat korábbi, fejlesztőknek kiadott tesztváltozata független tesztelők szerint is jól szerepelt, relatív teljesítményét illetően hajszállal előzve az Opera Software éppen akkor aktuális legújabb böngészőjét, az Opera 10.51-et (a norvégok azóta már kiadták az újabb, 10.53-es verziójú Operát, ami természetesen gyorsabb renderelést ígér az optimalizált motornak köszönhetően).

Az új Chrome-ba emellett új HTML5-funkciók is kerültek, valamint ennek a bétaverziónak már integrált része az Adobe Flash Player plugin. A fejlesztők március végén jelentették be, hogy a jövőben minden Chrome-változatnak integrált része lesz a Flash. Az integrált Flash plugin automatikusan frissül, így kiküszöbölhető a frissítés elmaradásával járó biztonsági kockázat.

Az új verzió mindezen túl továbbfejleszti azt a képességet, melynek segítségével a felhasználó Google fiókján keresztül el tudja menteni a böngésző különböző beállításait, így másik PC-t használva könnyen megteremthető ugyanaz a böngészési környezet (a jelenlegi verzió egyelőre csak a könyvjelzőket tudja szinkronizálni a beállított Google fiókkal, de a funkció később várhatóan kibővül majd).

A Google Chrome legújabb bétája Linux, Windows és Mac platformokra elérhető a cég weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról