Szerző: Bizó Dániel

2010. május 3. 17:18

Mit tud majd a VirtualBox 3.2?

Az Oracle kiadta a VirtualBox következő főverziójának bétáját, amelynek hivatalos elnevezése immár Oracle VM VirtualBox. A VirtualBox 3.2 megkezdi a Mac OS X vendégek fogadását, valamint megjelenik a virtuális gépek memóriaméretének és processzorszámának dinamikus változtatása is.

A következő VirtualBox már az Oracle égisze alatt lát napvilágot, a virtuális gépek indítási képernyője már új logót is kapott, jelezve az őrségváltást. A VirtualBox 3.2 újabb jelentős mérföldkő a népszerű ingyenes virtualizációs réteg fejlesztésében, ugyanis számos olyan új funkcióval gazdagszik, amely eddig csak fizetős szoftverekben volt megtalálható. Ezek közé tartozik a MacOS X vendégek támogatásának megjelenése is, amely felvet ugyan licencjogi problémákat a felhasználói oldalon (elvileg csak Apple számítógépre lehet telepíteni), ugyanakkor hasznossága vitathatatlan.

Ennél jóval többeket érint, hogy amennyiben 64 bites számítógépünk van, úgy a VirtualBox 3.2 képes a VM-eknek kiosztott memóriamennyiséget online, vagyis annak leállítása nélkül módosítani, beleértve a csökkentést is. Ez jelenleg kizárólag parancssorból, a VBoxManage vezérlésen keresztül érhető el, amivel kapcsolatban leírást ad a kézikönyv. Ugyanígy lehetőség van a logikai processzorok számának változtatására, ami Windows vendégek esetében kizárólag hozzáadást, Linuxnál akár elvételt is jelenthet.

Ezek a technikák a tesztelőkön kívül valószínűleg leginkább a szerveroldali virtuális desktop infrastruktúra (VDI) kialakítása számára jelentik a legnagyobb előrelépést. Ebbe az irányba mutat az RDP videolejátszás gyorsításának bekerülése is. Ehhez kapcsolódik a SAS vezérlő emulációjának megjelenése is, vagyis a vendégrendszerek immár SAS diszkeket is láthatnak az LsiLogic vezérlőjének emulációja révén. A 3.1 óta a szoftver élő migrációt is támogat, ami segítheti a szerveroldali terheléselosztást. A jelek szerint a fejlesztők erősen a VDI irányában mozgatják a fejlesztéseket.

Azok számára, akik virtuális desktop gépeken intenzív munkát végeznek, nagy segítséget jelenthet a többmonitoros támogatás megjelenése. A 3.2 immár a VM futása közben is tudja törölni annak pillanatfelvételeit, 64 bites számítógépeken pedig javult a teljesítmény a nagyobb memórialapok használatával.  A teljes változáslistát a hivatalos bejelentésben lehet elérni. A szoftver bár béta állapotban van, a fejlesztők korábbi gyakorlatának megfelelően közel a végleges kódra épül, így stabilnak tűnik és jó sebességgel fut, és heteken belül várható a megjelenése - éles üzemben azonban nem javasolt a használata. A béta binárisai letölthetőek itt, Windows mellet számos Linux disztribúcióra, Solarisra és MacOS X-re is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról