Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Befoghatja a Nokiát a Samsung

Bizó Dániel, 2010. április 30. 14:21
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Rekordnyereséget könyvelt el a Samsung Electronics, miután a cég memóriachipjei és LCD-paneljei iránt rendkívül erős kereslet mutatkozott. A cég mobiltelefonjai továbbra is tarolnak a vevők körében, a további meneteléshez azonban már szükség lesz az okostelefonjaira.

hirdetés

A Samsung Electronics az év első három hónapja során 34,64 ezer milliárd won, vagyis 31 milliárd dollárnak megfelelő árbevételre tett szert, ami éves szinten 21 százalékos növekedés és csak 12 százalékkal gyengébb az ünnepi szezonnál. A chipek és LCD-panelek emelkedői árainak, valamint a cég megszállott költséghatékonysági programjainak köszönhetően az üzemi nyereség több mint hétszeresére, 4 milliárd dollárra ugrott egy év alatt, miközben az adózott eredmény 3,58 milliárdnak felelt meg, ami közel hétszerese a tavalyinak, és harmadával magasabb a negyedik negyedévesnél is. A cég papírjai a hírek hatására 3 százalékot erősödtek, miután a cég bizakodó kilátásokat tett közzé, összhangban az Intellel.

Tovább hódítanak a Samsung mobilok

Ismét remekül fogytak a Samsung mobiljai, a 64 millió eladott készülék 40 százalékkal több a tavalyinál, és csak 7 százalékkal kevesebb a negyedik negyedévesnél, így a vállalat további vevőket szerzett riválisaitól. Részesedése a cég adatai alapján elérte a 22 százalékot, az európai és észak-amerikai piacokon pedig a 26 százalékot. Ezúttal azonban már nem lehet teljes az öröm, ez ugyanis nem hozta magával a pénzügyi sikert, a nyereség stagnál. Ezzel együtt a Samsung újabb öles lépéssel közeledett a Nokiához, amely mindössze 16 százalékkal több, 107,8 millió mobilt tudott eladni, vagyis a Samsung volumene már a finnek 60 százalékánál tart. A Nokiát ennyire még nem közelítette meg egyetlen riválisa sem, a Samsung telekommunikációs részlege ráadásul kétszer annyi nyereséget termelt ki, mint a finn cég.

A koreai vállalat több mint 17 millió érintőképernyős készüléket adott el, vagyis e téren piacvezető, ugyanakkor éves szinten átlagos eladási árai erőteljes csökkenést mutatnak. Ezt magyarázhatja, hogy elemzők szerint az árprémiumot viselő okostelefonok terén a Samsung viszonylag gyengén teljesített, amit a cég Android és Bada modellekkel orvosolhat, mint amilyen a Galaxy S és a Wave. Az iSuppli becslése szerint idén az okostelefonok iránti kereslet megközelíti majd a 250 millió darabot, ami 36 százalékos növekedést jelent, és ez a lendület nagyban megmarad a jövőben is.

Emelkedő memória- és LCD-árak, zsíros nyereség a Samsungnál

A DRAM- és NAND-chipek iránti kereslet és az árak emelkedésének köszönhetően a félvezetőrészleg forgalma több mint másfélszeresére nőtt, és a tavaly történelmi első veszteséget követően 1,76 milliárd dollárnak megfelelő üzemi nyereséget termelt három hónap alatt. A Samsung szerint a PC-k iránti kereslet 30 százalékkal ugrott meg egy év alatt, miközben majdnem ugyanennyivel nőtt az átlagos memóriakapacitás is bennük, és hasonló tendencia figyelhető meg az okostelefonok terén is, ahol a DRAM mellett a NAND flash kapacitás iránti kereslet is meredeken emelkedik, és az átlag idén meghaladja majd a 6 gigabájtot is.

Termelési költségeinek leszorítása érdekében a Samsung továbbra is agresszívan migrál a kisebb geometriájú gyártástechnológiák felé, jelenleg a DRAM esetében a 40 nanométeres, míg a NAND 30 nanométeres osztályú eljárások felfuttatása folyik, és év végén indul meg a következő váltás. A vállalat az idei évre közel 5 milliárd dollár beruházással kalkulál a félvezetőgyárak terén, és további 2,7 milliárdot tervez LCD-üzemek fejlesztésére fordítani, így az elektronikai ipar legnagyobb beruházójának számít.

 

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.