Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 30. 10:06

Megjött az Ubuntu Linux 10.04 LTS

Nagyobb teljesítményt, új felhasználói felületet és számos internetes szolgáltatás integrációját ígéri az Ubuntu 10.04 LTS a PC-felhasználóknak, de a szerverváltozat is szolgál egy-két újdonsággal. Frissült az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúció.

Megérkezett az egyik legnépszerűbb Linux-disztibúció, az Ubuntu új verziója. A Lucid Lynx kódnéven fejlesztett Ubuntu 10.04 LTS (Long Term Support) változat, ami azt jelenti, hogy az asztali kiadás három évig, a szerverváltozat pedig öt évig támogatott.

Online szolgáltatások integrációja

Az Ubuntu 10.04 fejlesztésénél elsősorban a teljesítmény és a stabilitás volt a legfontosabb szempont, de az új képességek listája sem rövid. Telepítés és használatba vétel után valószínűleg a teljesen megújult felhasználói felület tűnik majd fel, a Canonical lecserélte az Ubuntu védjegyévé vált barnás alapértelmezett asztaltémát, a 10.04 alapszíne a lila. Teljesen új, nyílt forrású NVIDIA grafikus meghajtót használt alapértelmezetten a Lucid Lynx, de a fejlesztők szerint a zárt NVIDIA driverekhez is jobb támogatást biztosít a szoftver.

Az asztali változat legfontosabb funkcionális újdonságai mind internetes szolgáltatások integrációjával kapcsolatosak. Az Ubuntu 10.04 LTS-t összekapcsolták a legtöbb közösségi szolgáltatással (Twitter, Facebook, Digg, stb.), emellett egy felületen érhetők el benne a különféle csevegőszolgáltatások (pl. Google Talk, MSN, IRC) is.

Az operációs rendszert integrálták az Ubuntu One adattároló clouddal, a felhasználók így egyszerűen tudják a számukra fontos állományokat, könyvtárakat, a böngésző könyvjelzőit és az ismerőseik listáját egy online tárhelyre menteni, ezeket az információkat aztán más gépekről is elérhetik vagy megoszthatják ismerőseikkel. Az új szoftverek beszerzése, telepítése és a meglevőek karbantartása is egyszerűbb lett a Software Centre online alkalmazáskatalógus továbbfejlesztésének köszönhetően.

Egy online zeneboltot is kapott az Ubuntu, ami közvetlenül a Rhythmbox lejátszóból érhető el. A megvásárolható dalok 256 kilobites vagy annál magasabb bitrátájú, MP3 formátumú fájlként tölthetők le és nem tartalmaznak semmiféle jog- vagy másolásvédelmet. Az amerikai, német és brit felhasználók a legtöbb nagy lemezkiadó kínálatából választhatnak, az Európai Unió többi országaiból érkezők azonban csak egy szűkebb katalógust érhetnek el. A zeneértékesítésből származó bevételből a Canonical a veszélyeztetett spanyol hiúzok (párduchiúz) megmentését támogatja. A zenebolt eléréséhez Ubuntu One fiók szükséges.

Virtualizáció és cloud

Az Ubuntu 10.04 LTS szerverváltozata stabilitás és biztonság terén vonultatja fel a legtöbb újdonságot. Az operációs rendszer kernelét a fejlesztők igyekeztek a leginkább ellenállóvá tenni (\"hardening\"), a Home és Private könyvtárak alapértelmezésként titkosítottak, emellett az AppArmor a legfontosabb csomagokat már \"ismeri\", nem kell a rendszergazdáknak saját profilt létrehozni A 8.04 LTS-hez képest a legtöbb szoftverkomponens megújult, az Ubuntu 10.04 LTS-ben friss verzió van például a Tomcatből, a MySQL-ből, PHP-ból, KVM-ből, LibVirtből, Sambából is. Jelentős előrelépések történtek a virtualizáció terén, az Ubuntu 10.04 LTS már támogatja virtuális gépek élő migrációját például, egyszerűbbé vált a virtuális gépek létrehozása és kezelése is.

A Lucid Lynx is támogatja az Ubuntu Enterprise Cloudot (UEC), amely az Amazon EC2 alkalmazásprogramozási interfészeivel kompatibilis nyílt forrású cloud környezet. Az Amazon rendszerét ismerő rendszergazdák saját maguk építhetnek egy teljesen működő cloud infrastruktúrát az Ubuntu szerverekből, amihez számos segédeszközt biztosít a 10.04 LTS, például a Puppet nyílt forrású adatközpont-felügyeleti keretrendszer révén. A Puppet segítségével egyszerűbbé válik az Ubuntu szerverek telepítése és kezelése, legyen szó fizikai vagy virtuális gépekről,

Az Ubuntu 10.04 LTS letölthető a www.ubuntu.com vagy a www.ubuntu.hu weboldalról. A korábbi Ubuntukról frissítők számára örömhír lehet, hogy a 10.04 LTS-re 8.04 LTS-ről és 9.10-ről újratelepítés nélkül, \"helyből\" lehet migrálni. Az Ubuntu 10.04-nek létezik kimondottan netbookokra szánt változata is. Ez a verzió nem \"LTS\", támogatása 18 hónap mindössze.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról