Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 27. 15:46

Árukkal akarnak hódítani a hatmagos Phenomok

Elrajtoltak az AMD hatmagos asztali Phenom processzorai. A Thuban kódnevű lapkák egy-két speciális feladattól eltekintve nem tudják megszorítani a legolcsóbb négymagos Core i7 860 teljesítményét sem, jóval többet is fogyasztanak, cserébe működnek a régi alaplapokban is.

HIRDETÉS

Piacra dobta legnagyobb teljesítményű asztali chipjeit az AMD. A hatmagos Phenom X6 processzorokat elsősorban a játékok szerelmeseinek szánja a cég, de minden területen bevethetők, ahol szükség van nagy teljesítményre, de az ár fontos tényező.

A Thuban kódnevű processzorok továbbra is 45 nanométeres csíkszélességgel készülnek, több mint 900 millió tranzisztort tartalmaznak, monolitikus felépítésükből adódóan hatalmas méretűek és sokat is fogyasztanak. Két hatmagos Phenom II-t jelentett be az AMD, a 1090T és 1055T jelű változatokat, előbbi 3,2 GHz-en, utóbbi pedig 2,8 GHz-en üzemel, de Turbo módban az órajelük 3,6 és 3,3 GHz-ig növekedhet.

\"\"

Az AMD által Turbo Core-nak hívott képesség az Intel által bevezetett megoldáshoz hasonlóan képes megemelni egyes magok órajelét, amennyiben a chip nem meríti ki az előirányzott energiakeretet, ami mindkét X6 esetében 125 Watt. A \"tétlen\" magok órajelét 800 MHz-re csökkenti a Turbo Core, a foglaltakat pedig legfeljebb 500 MHz-cel gyorsabban hajtja a névlegesnél, amelyhez a tápfeszültséget is megemeli. Olyan alkalmazások alatt, amelyek nem profitálnak a többszálúságból, ez akár 10 százalék körüli teljesítménynövekedést is jelenthet az AnandTech tesztje szerint.

Hiába azonban a megnövelt magszám, a hat processzormag ugyanúgy 6 megabájt harmadszintű gyorsítótáron osztozik mint a négymagos verziók, ráadásul az elérhető memória-sávszélesség sem követi a magszám változását, a Phenom II X6-okban továbbra is kétcsatornás DDR3-vezérlő van. Az AMD ezzel tudta megoldani, hogy a lapkák visszamenőlegesen kompatibilisek maradjanak az X4-ekhez kiadott AM2+ és AM3 alaplapokkal, amelyekhez csak BIOS-frissítés szükséges.

Mit jelent mindez a teljesítményre nézve? Az AnandTech tesztjei alapján a Phenom II X6 chipek egy-két területen (videokódolás, 3D rendering) tudják kifutni magukat, vagyis jellemzően olyan kódok alatt, amelyek profitálnak az elérhető magasabb párhuzamosságból, ugyanakkor nem túl memóriakorlátosak és nem igénylik a magas órajelet. Ezeken a területeken az X6-ok látványosan megelőzik a Phenom II X4-eket. Ugyanakkor a hatmagos Phenomok megközelíteni sem képesek a szintén hatmagos Intel Core i7 980X teljesítményét, de gyakran még az Intel legolcsóbb asztali Core i7 chipjétől, a 860-tól is kikapnak, pár tesztben pedig a Core i5-750 is kifog rajtuk, ráadásul az Intel-alapú rendszerek  fogyasztása is jóval kedvezőbben alakul.

A technológiai hátrányt árelőnnyel próbálja kompenzálni az AMD, a Phenom X6 1090T mindössze 285 dollárba kerül ezer darabos rendelés esetén, a 1055T-ért pedig 199 dollárt kér az AMD. Összehasonlításképp, az Intel Core i7-980X listaára 999 dollár, a Core i7-860 284 dollárba, a Core i5-750 pedig 196 dollárba kerül. Röviden összefoglalva tehát, az AMD hat magot ad annyi pénzért, amennyiért az Intel négyet, azonban sok esetben még hat maggal sem ad több teljesítményt.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 14:46

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.