Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Google Earth a Google Maps-ben

Dojcsák Dániel, 2010. április 27. 15:51
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A legtöbb felhasználó számára nem volt egyértelmű, hogy miért választja ketté a Google két térképalapú szolgáltatását, a Mapset illetve az Earth-t. 2005 óta párhuzamosan fejlődik ez utóbbi is,de most végre összeért a két ág.

A Google 2005-ben mutatta be az Earth alkalmazást. Elsőként kizárólag egy letölthető asztali szoftver formájában férhettek hozzá a felhasználók a Föld műholdképeit, illetve térképeket, érdekes helyeket, hivatkozásokat is tartalmazó megoldásához. Ennek akkoriban az volt az oka, hogy a képek megjelenítéséhez komoly számítási kapacitás kellett, s az akkori böngészők még nem voltak felkészülve erre. Később a szoftver is fejlődött, a program egyre gyorsabb lett, megszaporodtak a funkciók, emellett persze egyre több és egyre részletesebb kép került be a rendszerbe. A Windows platform mellett pedig az Earth megjelent Mac és Linux alá is, portolták iPhone-ra, Androidra, sőt a legújabb Audi A8-ban is helyett kapott, ha ezt lehet külön platformnak számítani.

Ma már jól bírják a kiképzést a böngészők is

2008 óta már a fejlesztők rendelkezésére áll a szükséges plug-in, amivel böngészőbe lehetett építeni a Google Earth felületét. A kezdetben megszülető alkalmazások persze a legtöbb esetben komolyan igénybe vették a számítógépeket, sok fagyás, lassulás és hiba szegélyezte az Earth  útját a böngészőkben. Két év alatt viszont több ezer megoldás született, szájtok sokasága kezdte használni, s most a Google maga is úgy döntött, hogy éretté vált a technológia, a háttér is ahhoz, hogy élesben, a Maps alatt is bizonyítson.

A jövőben a szokásos Maps felületen a térkép, a domborzat és a műholdképes nézet mellett átválthatunk Earth nézetre is, ahol a fotók mellett 3D, textúrázott modellek, finom zoom, a forgatási lehetőség és egyéb extra funkciók színesítik a szokásos nézeteket. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint telepíteni az Earth plug-int, de ha már korábban valaki használta, akkor még annyi dolga sincs. Az asztali program természetesen továbbra is támogatott, ahol működik a KML-fájlok feltöltése, GPS nyomvonalak szerkesztése, túratervezés, illetve a Mars, Hold és égbolt nézet, illetve a "repülőszimulátor" is.

Újdonságok a Street View-ban is

Az Earth integrálása mellett a Street View is újításokkal jelentkezik. A felszínen készült fotók rétegében is feltűnnek mostantól a Helyi Üzletek (Local Businesses), még kényelmesebbé téve a virtuális felfedezéseket. Ez utóbbi sajnos hazánkban továbbra sem működik, mivel az adatvédelmi biztos aggodalmai miatt a Google felfüggesztette a Street View lokalizációját, az Egyesült Államokban, Európa számos országában, illetve Ázsiában viszont szabadon barangolhat az online turista.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.